ШОС и БРИКС – корак до великог троугла: Кине, Русије и Индије

10-07-2015 11:11:40 | | / vostok.rs |


У геополитичкој перспективи Шангајска организација за сарадњу и група БРИКС постаће платформа за реализацију пројекта „великог троугла“ који је замислио још Јевгениј Примаков – савеза Русије, Индије и Кине, сматра амерички политиколог Стивен Коен.

Разочарана у западну парадигму развоја, Русија сада гледа у ширину, односно ка новој политици заснованој на економској независности од Запада, изјавио је професор Принстонског универзитета, политиколог Стивен Коен, у радио емисији „Шоу Џона Бечелора“.

Новинар је Коену скренуо пажњу на главну иницијативу која се разматра на самиту БРИКС-а у Уфи, а то је оснивање сопствене банке с почетним капиталом од 100 милијарди долара и фондом девизних резерви. Према мишљењу водитеља програма, постизање споразума и контакти земаља БРИКС значе да Русију и друге земље те групе чека светла, а не мрачна будућност коју прогнозирају многи западни аналитичари.

„Американцима се допадају спољнополитички успеси, они цене оно што побољшава имиџ Америке у иностранству. Али када ситуација измакне контроли, они се питају: а шта то значи за нас? За САД – ништа добро. Уфимски самити ће безусловно постати адут у рукаву Русије – они ће побољшати имиџ Русије у свету“, сагласан је Коен.

И не само то, додаје политиколог, све чланице БРИКС-а имају своје суверене фондове, спремне да инвестирају у руску економију, а та улагања ће покрити губитке које изазивају западне санкције.

У геополитичкој перспективи, наставља политиколог, ШОС и БРИКС ће постати платформа на којој ће бити реализован пројекат „великог троугла“ – Русије, Индије и Кине, који је замислио још Јевгениј Примаков.

Према мишљењу Коена, продубљивање сарадње земаља-чланица две алијансе не значи потпуно одустајање Русије од сарадње са западним партнерима. Несумњиво, Русија и све остале земље БРИКС и ШОС нису задовољне понашањем НАТО-а, али је заједничка позиција ове алтернативне групе таква да зближавање није усмерено против САД, него је заснована на заједничким сувереним интересима.