Решена судбина храста у Савинцу?

10-07-2015 02:11:42 | | / vostok.rs |

Судбина знаменитог стабла на Коридору 11 изгледа решена. Шумица у Савинцу или на одморишту


МИНИСТАРСТВО грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре представило је ново решење за судбину храста на Коридору 11, предвиђајући за стабло старо 600 година - посебан спомен-парк.

- Још 2013. Републички завод за заштиту природе вештачењем храста је утврдио да је он на измаку своје животне доби, да вероватно трули изнутра и да заштићени статус није довољан да се очува - наводи се у саопштењу Министарства.

- Сечом би нестао јединствени примерак стабла храста, а жеља је да се запис и легенда о храсту наставе. Министарство је при крају плана израде малог спомен-парка на новој локацији, било у атару Савинца или на првом одморишту Коридора, које је планирано на пет километара од храста. Водећи рачуна о симболичном значају стабла, у оквиру спомен-шумице уградиће се са одговарајућим натписом конзервирани део стабла који би служио као симбол и спомен на храст.

Са председником МЗ Савинац, Милишом Николићем, ових дана представници Министарства, Шумарског факултета, Саобраћајног института ЦИП свакодневно се састају.

- Из Министарства нуде помоћ око уређења МЗ. Нисам прихватио. Свесни смо да је храст подложан сушењу, али ако пристанемо, изиграли бисмо овдашњи народ, који је обавезно требало да о судбини записа буде питан пре израде пројекта ауто-пут.

М.Бошњак