Судбина Грчке је судбина Европе

13-07-2015 09:19:47 | | / vostok.rs |


Председник Европског парламента Мартин Шулц апеловао је на лидере еврозоне да стишају страсти и не дозволе да дође до Грегзита, односно избацивања Грчке из групе земаља које деле заједничку валуту.

„Време је да се сви смиримо, охладимо главе и да се усредсредимо на ширу слику“, поручио је Шулц шефовима држава и влада деветнаест чланица еврозоне, који би вечерас на ванредном самиту у Бриселу требало да одлуче о судбини Грчке.

Председник ЕП је рекао учесницима самита, који протиче у знаку дубоке поделе између држава које подржавају останак Грчке у еврозони и оних који се залажу за Грегзит, да би ово друго решење довело до „непревидивих, можда и катастрофалних последица“.

"Европа не би била Европа без Грчке, а место Грчке је у срцу Европе", рекао је он и подсетио да велика већина посланика ЕП жели останак Грчке у еврозони.

Шулц је поручио грчком премијеру Алексису Ципрасу да и он мора да испуни свој део погодбе и да прионе на спровођење реформи које захтевају повериоци.

"Те реформе су за добро Грчке", казао је он, апелујући на Ципраса да покуша да разуме аргументе супротне стране.

"Свима желим да поручим да од оног што одлучите у наредних неколико сати зависи сутрашњица Европе. Имајте то на уму", рекао је Шулц.

Данашњи ванредни самит почео је поподне и очекује се да ће трајати до дубоко у ноћ.