Најбоље од новог, најбоље од старог

13-07-2015 09:41:44 | | / vostok.rs |

Овогодишњи „Егзит” понудио баланс између тренутно популарних извођача у свету и музичара који опстају већ деценијама


Злобници би рекли да је само још састав „Продиџи” недостајао да се употпуни списак извођача који су по ко зна који пут наступали на „Егзиту”, али ауторе чувеног хита „No Good” организатори доводе наредних дана на морско издање новосадског фестивала – „Си денс” на плажи Јаз, крај Будве. Тамо ће бити и „Рудминетал” који су „прашили” прошле године на Петроварадину као и Ројшин Марфи, певачица некадашњег бенда „Молико” који је пре 12 година у Новом Саду одржао концерт који се и данас спомиње када се прави листа најбољих свирки на популарном фестивалу у Војводини.

Сабор трубача у Гучи јесте најмасовнији музички фестивал у нас, али је ипак „Егзит” србска музичка светковина о којој се најчешће прича у свету, коју је ове године, према проценама организатора, походило више од 120.000 посетилаца, највише из земље и региона, али и из још 60 земаља света, пре свега из Велике Британије, али и из Русије, САД па чак и из Аустралије и Новог Зеланда.


Емели Санде очара својим гласом (Фото „Егзит тим”)

Најбоља оцена овогодишњег „Егзита” била би најбоље од новог и најбоље од старог. Од старог – „Моторхед” који свирају истим жаром као и пре четири деценије када су почињали као група предвођена Лемијем Килмајстером, преко чувеног британског електросастава „Фејтлес”, који се растура и поново окупља већ 20 година, а чији се хитови „Insomnia” и „God Is a DJ” још сматрају плесним химнама или Ману Чао који и даље изводи хитове свог некадашњег бенда „Мано негра”, пре свих песму „Mala Vida”.

Али довести у Србију Џона Њумена, једног од најслушанијих британских певача протеклих годину дана, Тома Одела, Емели Санде, која је приредила изузетан концерт испуњен хитовима и фантастичним гласом, као и бенд „Клир бандит” који је освојио „Греми” награду за најбољу денс композицију прошле године или једног од тренутно најпопуларнијих ди-џејева Хардвела који је напунио „Денс арену”, јесте за похвалу.


Певачица бенда „Клин бандит” (Фото „Егзит тим”)

За похвалу је и што је „Денс арена” враћена на место које заслужује – друго по важности, тик иза Главне бине, а не као претходне две-три године да је било важније који ди-џеј наступа у зору у чувеној рупи Петроварадина него ко је главни извођач те вечери.

Ипак, треба водити рачуна о домаћој музици и извођачима који морају да се чује у буци на Петроварадину. „Партибрејкерси”, „Артан лили” (макар само због хита „Ако станемо ту”) или Марчело апсолутно заслужују своје место на „Егзиту”, али где је „С. А. Р. С.”? Аутори хитова „Буђав лебац”, „То раде” или „Лутка” заслужују својих 60 минута на „Фјужн” бини.

Јер како каже песма сигурно ненамерно изостављеног домаћег бенда – „Може и другачије”.

И. А.