Златна матрјошка припала пијанисти из Београда Леу Борисављевићу

13-07-2015 11:10:58 | | / vostok.rs |


Трећи фестивал класичне музике „Бољшој“, на Мокрој Гори у Дрвенграду, окупио је 70 младих музичара из Србије, Републике Српске и Русије, а Златну матрјошку освојио је пијаниста Лео Борисављевић са Факултета музичке уметности из Београда.

Како се наводи у саопштењу НИС-а, фестивал је одржан од 9. до 11. јула под покровитељством Газпром њефти.

Сребрна матрјошка припала је дуету који чине сопран Ана Петровић и пијаниста Страхиња Ђокић, такође са Факултета музичке уметности из Београда, док је Бронзану матрјошку освојила Рускиња Анастасија Чугајнова из Центра уметности за талентовану децу са Севера.

Како је наведено у саопштењу НИС-а, фестивал је отворио лауреат многобројних престижних међународних такмичења, истакнути пијаниста Јуриј Розум, док је друге фестивалске вечери концерт одржао прослављени србски виолиниста Немања Радуловић, у пратњи Симфонијског оркестра „Бољшој“, а под управом диригента Србољуба Динића, шефа опере у Мексико Ситију.

Финални акорд фестивала био је наступ октета „Бољшој“, који је извео теме Деспићеве почаснице Мокрањцу и Менделсонов окрет на филм „Срећа“ Александра Медведкина.

За добро расположење на крају фестивала побринула се група „Но Смокинг Орћестра“, предвођена режисером Емиром Кустурицом.

Циљ Фестивала, који је основао истакнути режисер Емир Кустурица, а подржала компанија Газпром њефт је развој културних веза између Русије и Србије, као и подршка младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.