Ципрас: Излак Грчке из еврозоне - прошлост

13-07-2015 11:18:21 | | / vostok.rs |


Грчка се борила до краја за споразум са кредиторима који ће омогућити земљи да стане на ноге. Опасност да се Грчка нађе ван еврозоне остаје у прошлости, изјавио је премијер Грчке Алексис Ципрас, након завршетка самита шефова држава еврозоне.

„Водили смо жестоку борбу. Борили смо се до краја за најбољи споразум који ће омогућити земљи да стане на ноге. Одлука ће сачувати Грчкој услове финансијске стабилности. У њој се налазе услови за обнову економије“, рекао је Ципрас.

„Његова реализација ће бити тешка. Мере ће неизбежно створити кризне трендове. Ипак, развојни пакет, реструктуризација дуга и финансирање у наредне три године створиће код инвеститора осећај да је Грегзит остао у прошлости", изјавио је премијер.

Према његовим речима, споразум је тежак, али се успело избећи изношење државне имовине у иностранство, финансијско гушење и крах финансијског система.

„Успели смо да добијемо реструктуризацију дуга и финансирање у средњорочној перспективи", рекао је Ципрас.

„Наставићемо борбу за повратак изгубљеног националног суверенитета. Сматрам да већина људи подржава напоре повратка напредку", рекао је Ципрас.

Према његовим речима, да се све заврши, потребно је водити исто такву оштру борбу.