Румунски премијер оптужен за корупцију

13-07-2015 12:59:31 | | / vostok.rs |


Румунски премијер Виктор Понта оптужен је за проневеру, утају пореза и прања новца пре него што је постао председник Владе. Део његове имовине је заплењен до исхода процеса и данас је саслушан, саопштило је румунско тужилаштво.

Румунски Национални антикорупцијски директорат покренуо је истрагу против премијера у јуну за злопотребе које датирају за период од 2007. до 2011. године, пре него што је постао премијер годину дана касније.

После изласка са саслушања Понта је изјавио да је тужилац у случају навео да је он био укључен у израду финансијско-рачуноводствене експертизе, која ће бити завршена у августу, јавила је румунска новинска агенција „Ађерпрес“.

Понта је јуче рекао да подноси оставку на место лидера Социјалдемократске партије, док се бори против оптужби за корупцију, али и да ће остати премијер Румуније.

Румунски премијер је навео да су тврдње за проневеру, прање новца и пореске утаје, које датирају из периода пре него што је постао премијер, политички мотивисане и негирао је да је било било какве злоупотребе, наводи Ројтерс.

АФП додаје да одвојено румунски тужиоци сумњиче премијера за сукоб интереса на месту председника Владе Румуније, али је истрага осујећена у Парламенту, где Понта има „сигурну већину“ и пошто је прошлог месеца одбијен захтев тужилаштва да му се укине имунитет од кривичног гоњења.