Посланици Народне Скупшрине Републике Српске сутра о расписивању референдума

13-07-2015 04:39:34 | | СРНА/ vostok.rs |


Референдумско питање требало би да гласи: "Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметање закона од високог представника међународне заједнице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?".


Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је 2. јула захтев Народној скупштини Српске да на посебној седници разматра доношење, односно реактивирање, одлуке о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ.

Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је раније да је референдум легално и легитимно демократско право Српске на којем грађани имају могућност да изразе став о сваком питању од њиховог интереса.

- Постоји уставна и законска основа и политичка оправданост за одржавање овог референдума - рекао је Чубриловић и нагласио да одржавање референдума не крши Дејтонски мировни споразум, него представља један од најзначајнијих облика демократског изјашњавања грађана у складу с међународним правом.

Посебну седницу Народне скупштине Српске на којој би требало да буде реактивирана одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ Колегијум је заказао 7. јула.