Налазите се на страници > Почетна > Економија > Варуфакис: Биће нам горе

Варуфакис: Биће нам горе

14-07-2015 08:24:48 | | / vostok.rs |


Бивши министар финансија Грчке Јанис Варуфакис сматра да ће Грчкој после постизања договора о новом пакету помоћи са кредиторима бити само горе.

„Надам се да ће наша Влада истрајати на ресктруктурирању дуга, али не видим како ће немачки министар финансија (Волфганг Шојбле) икада то потписати. Ако потпише, то ће бити чудо“, изјавио је Варуфакис у интервјуу за „Њу стејтсмен“.

Варуфакис је оценио да су услови које је Грчка прихватила у замену за нови пакет помоћи апсолутно немогући.

„То је она врста предлога коју дате другој страни када не желите да постигнете споразум“, рекао је Варуфакис.

„Ова земља мора да престане да се претвара, морамо да престанемо да узимамо нове кредите правећи се да смо тиме решили проблем, када смо свој дуг начинили још мање одрживим уз мере додатне штедње, која додатно урушава економију и води у хуманитарну кризу“, казао је он.

Варуфакис, који је своје повлачење са места министра финансија оправдао „сазнањима да ће то помоћи Ципрасу у преговорима“, најавио је и ауторски текст за немачки „Цајт“ у коме је оптужио Шојблеа да је већ зацртао излазак Грчке из еврозоне.

Веома затегнут однос Варуфакиса и Шојблеа ниједна страна никада није скривала од јавности, а грчки професор економије сада каже да му је лично Шојбле рекао да је Грегзит важан део плана немачког министра финасија за Европу.

„Нисам писао овај чланак као грчки политичар који критикује начин на који немачка штампа оцрњује наше разумне предлоге, који критикује одбијање Берлина да озбиљно размотри наш умерени план реструктурирања дугова, који критикује одлуку еврогроупе да да зелено светло ЕЦБ да затвори наше банке. Писао сам овај чланак као Европљанин који посматра како се развија посебан план за Европу — план доктора Шојблеа“, навео је Варуфакис.

Како је додао, у чланку који ће бити објављен у четвртак, постављају се два питања читаоцима „Цајта“: „Да ли је ово План који ви одобравате?“ и „Да ли сматрате да је план добар за Европу?“

Грчка и лидери Европске Уније постигли су јутрос договор о мерама које Грчка треба да предузме у замену за нови трогодишњи пакет помоћи тој земљи вредан 86 милијарди евра.