ЕУ обједињује страх, а не поверење

14-07-2015 08:26:24 | | / vostok.rs |


Ангела Меркел, као и министар финансија Волфганг Шојбле, за једну ноћ су претворили ЕУ у заједницу чије чланове заједно држи страх, а не међусобно поверење, пише лист „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

Са тачке гледиште немачког медија, споразум постигнут током вишечасовних преговора — капитулација је и Грчке и Европе.

„Закључивањем споразума о Грчкој почиње прави кошмар — и за Грчку и за Европу“, пише лист.

Многи међународни посматрачи који су пратили развој ситуације у Грчкој остали су без текста: таквих „одвратних сцена“ из којих се састојало такозвано спасавање Грчке, нису се видели последњих десет година.

Према подацима листа, самит еврозоне о Грчкој који је на крају трајао 17 сати био је најдужи у историји монетарне заједнице. Он је показао, како наводи лист, до чега доводи „смеша некомпетентности и опортунизма“ у политици.

Са тачке гледишта аутора материјала, након самита може се извести неутешни закључак: ЕУ у садашњем формату долази крај.

„Уместо заједничких вредности, настаје борба свих против свих“, пише лист.

Аутори „Дојче виртшафтс нахрихтена“ су набројали могуће негативне последице донесене одлуке за Грчку и друге земље. Чувајући новац у банкама, грађани таквих земаља као што су Шпанија, Португалија или Италија, „ризикују да изгубе све“.

„Хаотични развој догађаја у еврозони коштаће много новца. Квалитет живота ће пасти у свим земљама ЕУ. Приватни сектор ће бити поткопан. Остаће само диктатура државних интереса. Постојање европских земаља сада се одређује не путем договора, већ природном селекцијом“, објашњава лист.