Шулц: Србија може да игра кључну улогу у региону

15-07-2015 11:46:35 | | / vostok.rs |


Председник Европског парламента Мартин Шулц рекао је данас у Београду да је могуће да до краја године буду отворена нека поглавља у преговорима Србије и ЕУ и да Србија није заборављена у Бриселу.

„ЕУ са очекивањима гледа на кључну улогу коју Србија може да игра у региону“, рекао је Шулц и подсетио да његова посета Београду пада у „тешким временима“ за ЕУ, пре свега имајући у виду тешке разговоре о Грчкој.

Европски званичник је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем указао на значај привредно-инфраструктурног повезивања у региону, нагласивши да су стабилност и одрживи развој могући само уз сарадњу и да су важни и за регион и за ЕУ у целини.

„Ако све буде ишло како треба могу да кажем да би прва поглавља можда могла да буду отворена до краја године“, рекао је председник ЕП на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем.

Упитан да ли је услов за то постизање новог споразума са Приштином, Шулц је рекао да је то само један елемент.

„Отварање поглавља зависи од много тога, не само од споразума са Приштином, али то је сигурно важан елемент“, додао је Шулц.

Он је одао признање премијеру Србије на храбрим корацима које је предузео у циљу постизања стабилности у региону.

„Његова посета Хрватској, Тирани, односи са Косовом, пријем албанског премијера Едија Раме у Београду… све су то изузетни знаци храбрости и конструктивне улоге Србије у региону и доприноса стабилности“, нагласио је Шулц.

Председник ЕП је, такође, као храбар потез окарактерисао одлуку Вучића да оде у Сребреницу и истовремено осудио инциденте који су се тамо догодили.

Посебно је, међутим, истакао премијерову поруку изречену после догађаја у Сребреници, када је рекао да ће наставити са политиком помирења.

Председник Европског парламента је рекао да је са Вучићем разговарао и о проблему избеглица са којим се Србија суочава.

Наводећи да је добио информације да у Србију дневно уђе и до 1.000 избеглица, што премашује могућности земље, он је нагласио да је Европи потребно ефикасно решење засновано на солидарности.

„Поновно дизање зидова у Европи није решење и ЕП не подржава одлуку Мађарске“, рекао је Шулц, изразивши наду да се кроз дијалог Београда и Будимпеште и уз сарадњу са ЕУ може доћи до решења без стварања нових подела.

„Србија није заборављена у Бриселу. Рачунамо на сарадњу“, закључио је Шулц.

Вучић: Поглавља до краја године, бринем због региона

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија до краја године сигурно отворити прва поглавља у преговорима са ЕУ, али да га брине стабилизација политичких прилика на Балкану.

„Надам се да ћемо и много раније успети да постигнемо одређене споразуме са Приштином и да ће у септембру бити препоручена и у октобру отворена прва поглавља. А потпуно сам уверен да ће пре краја године бити отворена“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са Шулцом, који је такође уверен да ће поглавља бити отворена до краја 2015.

Он је рекао да га више од отварања поглавља брине политичка ситуација у региону и могуће последице нестабилности у региону, нагласивши да је Србија стабилна и у политичком и у економском погледу.

„Не кажем да сам уплашен, али бринем“, рекао је Вучић и додао да је по том питању тражио помоћ и подршку ЕУ.

Премијер је поновио да ће прва поглавља у преговорима са ЕУ бити отворена до краја године и додао да ће лично преузети одговорност уколико се то не догоди.