Путин: „Обрадоваћемо“ своје конкуренте претицањем у развоју IT-технологија

15-07-2015 12:15:07 | | / vostok.rs |

Имамо све могућности


Председник Владимир Путин срео се са учесницима руског омладинског форума „Територија смисла наКљазми“ у Владимирској области, наводи агенција РИА Новости.

Форум, који се одржава од13. јула до28. августа, постао је место сусрета шест хиљада младих предавача, научника и магистара уобласти IT технологија. Одговарајући на њихова питања, руски председник је дао неколико важних изјава.

Између осталог, он сматра да Русија треба да претиче конкуренте на тржишту IT технологија ослањајући се на најбоље национално искуство

„Узимаћемо најбоље и кретаћемо се брже од наших конкурената“ - изјавио је шеф руске државе.

У развоју информационих технологије Русија, између осталог, треба да сарађује са земљама БРИКС, конкретно - са Кином и Индијом, уверен је Путин.

„Имамо све могућности да будемо на светском нивоу. Не треба никоме да будемо алтернатива... Ми знамо да можемо. И треба да се крећемо напред на основу онога што већ имамо“ - нагласио је руски председник.

Шеф руске државе је истакао да се Русија увек с правом поносила својом школом математике. „Али, пре свега, ми никада не треба да спавамо на ловорикама. Ми треба објективно да изанализирамо све што се догађа у најважнијим и перспективним гранама знања, науке, образовања, економије“ - нагласио је он.

Путин је упозорио своје саговорнике да не буду „умишљени, мислећи да имамо најбоље IT мозгове“. „Али, сигурно ту имамо конкурентне предности. И треба да их користимо“ - додао је он.

С тим у вези, Путин је саопштио да је за програме развоја IT технологија з Русији издвојено више од 600 милијарди рубаља(око 10 милијарди евра).

Руски председник уверава да ће држава помагати домаћим произвођачима високотехнолошких производа, укључујући произвођаче софтвера. То је неопходно, тим пре у садашњој међународној ситуацији, сматра Путин.

Одговарајући на питања учесника форума, шеф руске државе је апеловао да поводом Русије не користе реч „непријатељи“. „Хајде да говоримо о конкурентима, опонентима“ - позвао је Путин.

При том је признао: „Наравно, били смо сведоци да су наши конкуренти и опоненти користили своје предности, нашу непажњу и наивност, да користе савремене методе утицања за политичке циљеве, у оквиру политичке борбе“.

По мишљењу руског председника, „не ради се чак ни о ограничењима и санкцијама“.

Ради се о томе да ми своје програмске производе, такозвано „гвожђе“, треба да имплементирамо, по дефолту, за сопствени развој, ако желимо да будемо модерна земља, која има перспективу“ - нагласио је Путин.

По његовим речима, на развоју технологија се радило и раније,„не тако брзо како смо желели, али су санкције утицале на интензивирање рада“.

Шеф руске државе дотакао се теме заштите корисника интернета од непожељних утицаја. Он сматра да ограничења на интернету треба да буду минимална. „Не треба бранити да се нешто чита, гледа или слуша, већ треба сами да активно промовишемо наш став“ - додао је Владимир Путин.