ПОЗНАТИ ФИНАЛИСТИ БУКЕРА ЗА 2013., НАЈМЛАЂА 28.ГОДИШЊА НОВОЗЕЛАНЂАНКА

11-09-2013 01:45:47 | | / mojenovosti.com |

Објављена је листа финалиста књижевне нагарде Букер (Man Booker Prize) за 2013. годину на којој су шест дела аутора са Новог Зеланда, Зимбабвеа,Енглеске, Канаде и Ирске, саопштено је на сајту награде.

Финалисти су постали : Ноувајолет Булавајо из Замбије за роман „Потребна су нам нова имена „(NoViolet Bulawayo:We Need New Names),Новозеланђанка Елеонора Катон: „Светила“ (Eleonor Caton: The Luminaries),Британац Џим Крејс:“Летина „(Jim Crace:Harvster), Џумпа Лахири, рођен у Великој Британији у породици досељеној из Индије:“У низини „(Jumpa Lahiri: The Lowlnand), канадско-америчка списатељица Рут Озаки :“Бајка о постању (Ruth Ozeki: A Tale for the Time Being) и Ирац Колм Тојбин:“Мерини завети „(Clem Toiben : The Testament of Mary) .

Као што је приметиоо председник жирија, Роберт Макфарлејн, писац и научник са Кембриџа, ужи избор би могао моментано изазвати чуђење због свог“ глобалног обухвата „.Осим географије и времена (од библијског Блиског Истока до савременог Зимбабвеа, кроз Енглеску XVIIIвека, Нови Зеланд XIX века, Индију 1960.-их година и савремени Токио), варирају и обими романа: од „Светила“ са 832 стране до „Мериног завета „ са 104 .

Најстарији финалсита је 67.годишњи Џим Крејс, а најмлађа претеденткиња на нагарду „Букер „ је 28. годишња Новозеланђанка Елеонора Катон која је досад успела написати чак две књиге.

Британац Крејс и Ирац Тојбин и траније су номиновани за „Букера“, а књиге Тојбина чак су два пута улазили у ужи избор.Булавајо је била финалисткиња престижне награде англојезичких писаца за дебитансткси роман.

Финалисте је одбарао петочлани жири међу 151 претендента номинованих за ову годину, а име победника биће саопшено 15. октобра.

Подсећамо да је награда „Букер „ установљена 1968.г. и од тада се додељује сваке године за најбоље прозно дело које су на енглеском језику написали држављани Енглеске, Ирске или неке земље чланице британског Комонвелта. Победник добија наргаду у износу од 50 хиљада фунти, а осим тога сви финалистима, укључујући и победнику, попуњава се чек на 2,5 хиљаде фунти, а уручује им се и специјално издање књиге.

Први пут је награда „Букер „ додељена 1969.Четири њена добитника-Viljem Golding,Nadim Gordimer, Vidialhar Najpolи Džon Kutze, касније су постали лауретаи Нобелове награде за књижевност.
Жири који се именује сваке године традиционално у свој састав укључује водеће књижевне историчаре и теоретичаре,представнике науке и познате друштевене личности.

За 2012. годину награду „Букер „ по други пут је добила британска списатељица Хилари Мантел која је ово високо књижевно признање добила и 2009.Тада је ова шездесетогодишња ауторка постала прва жена и први витез књижевности којему је ова награда два пута додељена .