Обама: Споразум са Ираном једина шанса

16-07-2015 08:16:40 | | / vostok.rs |


Амерички председник Барак Обама жестоко је бранио нуклеарни споразум шест светских сила са Ираном, истичући да је он једина шанса да се избегне трка у нуклеарном наоружању на Блиском истоку и умањи могућност избијања рата.

Дан након постизања историјског споразума у Бечу, Обама је рекао да се Сједињене Америчке Државе суочавају са „суштинским избором“ — да ли ће прихватити прилику за мирно решење иранског нуклеарног питања, преноси Танјуг.

Уколико САД не прихвате ову прилику за споразум, „будуће генерације ће нам оштро судити“, рекао је Обама, пренео је Ројтерс.

Обамине изјаве на конференцији за новинаре у Белој кући деловале су усмерене искључиво на Конгрес, чији чланови расправљају о закону којим би се спречила имплементација споразума.

„Очекујем да дебата буде енергична и управо таква треба да буде“, рекао је Обама, позивајући чланове Конгреса који су скептични у вези са споразумом да се „сете алтернативе“, пренео је АП.

Одговарајући на питања новинара, Обама је рекао да ће се, у одсуству споразума, међународне санкције које су довеле Иран за преговарачки сто распасти и да светска заједница неће моћи да поново уведе режим санкција.

„Без споразума, ризикујемо још више ратова на Блиском истоку. И друге државе на Блиском истоку осећаће се принуђеним да развију своје нуклеарно оружје“, рекао је Обама и додао да би се тиме створио ризик од избијања трке у наоружању „у најопаснијем региону света“.

Противници споразума, укључујући Израел, критиковали су Обамину администрацију због укидања санкција Ирану, док та држава „наставља да финансира терористичке групе у Сирији, Јемену и Либану“.

Обама је рекао да Израел има легитимне бојазни око понашања Ирана, али је истакао да би нуклеарно наоружани Иран био далеко опаснији, пренео је АФП.

Амерички председник је истакао да проблеми у Сирији неће бити решени без подршке Русије, Турске и других партнера, али да Иран треба да буде део тих разговора.