Кастро: Са Америком нормално само после укидања санкција

16-07-2015 11:21:01 | | / vostok.rs |


Председник Кубе Раул Кастро рекао је данас да односи његове земље са САД улазе у нову еру поновним успостављањем дипломатских веза, али да они не могу бити у потпуности нормализовани, све док су на снази санкције против Куби.

„Прелазимо на нови степен, дуг и сложен, на путу ка нормализацији односа, који ће захтевати проналажење решења проблема, накупљених за више од пет деценија, који су нарушили односе међу нашим земљама и народима. Као што смо већ рекли, треба пронаћи нову врсту везе две државе, другачију од целе наше заједничке историје“, рекао је Кастро у првом јавном обраћању од када су две земље објавиле да од 20. јуна поново успостављају дипломатске односе.

Сједињене Америчке Државе и Куба формално су се договориле да након 54 године поново успоставе дипломатске односе овог лета.

Амерички и кубански председник, Барак Обама и Раул Кастро, разменили су писма у којима су пристали на отварање амбасада у Хавани и Вашингтону, пренео је Ројтерс.

Кастро је послао писмо Обами у којем је навео да је Куба пристала на поновно успостављање дипломатских односа са САД и узајамно отварање сталних дипломатских мисија 20. јула.

Писмо је шеф кубанске дипломатске мисије у Вашингтону предао једном званичнику Стејт департмента.

У исто време, Влада Кубе је издала саопштење у којем наводи да ће САД окончати свој економски ембарго према Куби и обуставити „субверзивне“ програме на Куби.

У саопштењу се такође наводи да су такви кораци неопходни како би након обнављања дипломатских веза били успостављени и нормални свеобухватни односи две земље.