Русија: Референдум у Републици Србској унутрашња ствар

16-07-2015 01:24:11 | | / vostok.rs |


Спровођење референдума у Републици Србској о раду правосудних институција БиХ је питање унутрашње политике БиХ, саопштио је амбасадор Руске Федерације у Петар Иванцов.

У саопштењу се наводи да је амбасади Русије у БиХ познато да постоје замерке Републике Српске на правосудни систем у БиХ.

„Не само различите политичке снаге, већ и многи представници међународне заједнице признају његову неефикасност“, рекао је Иванцов.

Амбасада Русије сматра да је неопходно превазићи разлоге проблема, а не усмеравати све снаге за борбу против њихових видљивих последица.

"Такозвани Структурални дијалог о реформи правосудног система није дао резултате и забринутост српске заједнице у БиХ остаје без одговора", рекао је Иванцов.

Народна скупштина Републике Српске одлучила је да буде одржан референдуму о раду правосудних органа на нивоу БиХ као и о законима донесених од стране високих представника.

Одмах по доношењу одлуке реаговала је Канцеларија високог представника у БиХ и амбасада САД.

Високи представник међународне заједнице Валентин Инцко изјавио је да "БиХ клизи у све дубљу кризу након одлуке Парламента Републике Српске о расписивању референдум којим се доводи у питање рад правосудних органа БиХ".

Инцко сматра да се тиме наводно оспоравају одлуке државног Парламента, али и Дејтонски споразум.

Амбасада САД у Сарајеву је саопштила да је „алармирана правцем у којем планирани референдум води Републику Српску као ентитет, као и претњама које он представља за сигурност, стабилност и просперитет БиХ“.

„Ми смо против овог референдума и било којих припрема за њега, јер представљају кршење Дејтонског мировног споразума и јер се плашимо последица које ће имати за грађане у Републици Србској и у целој БиХ“, стоји у саопштењу америчке амбасаде.

У саопштењу се наводи да су ангажоване релевантне секције Владе САД да би се одлучило о примереној реакцији према онима који су одговорни за ову, како кажу, политичку провокацију.

Данас су експресно у Бањалуку стигли шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и дипломате из САД, Француске, Велике Британије и Немачке како би изразили забринутост коју деле у вези са предложеним референдумом о правосудним институцијама на нивоу БиХ и законима донесеним од стране високих представника.