ЏУЛИЈАН АСАНЖ ЧЛАН ЖИРИЈА БРИТАНСКОГ ФЕСТИВАЛА НЕЗАВИСНОГ ФИЛМА

11-09-2013 05:15:54 | | / mojenovosti.com |

Оснивач организације „Викиликс“, Аустралијанац Џулијан Асанж ,који због страха од хапшења и протеривања из Енглеске, као азилант проводи дане у амбасади Еквадора у Лондону,изабран је за члана највећег британског фестивала независног филма „

Рејнденс“(Raindance Film Festival). То су саопштили организатори ове филмске смотре која ће се од 25. септембра до 6. октобтра одржати у Лондону.

Како је зјавио оснивач фестивала , Асанж је чланство у жирију заслужио својим доприносом у добијању информација и њиховом преношењу у савременом свету.

“Он је суптилни политички мислилац, радикални демократа, одважни дисидент дигиталне епохе,“ изјавио је директор фестивала „Рејнденс“, Елиот Гроув.
Сам Асанж, проводећи азилантске дане у еквадорској амбасади у Лондону, не може бити присутан на пројекцијама филмова током фестивала, па ће му зато филмови бити достављени на дисковима.

Подсећамо да се „Викилкс „ бавио објављивањем тајних докумената које се нису смеле распростирати редовним путем у медијима.Године 2010.“Виликс „ је привукао светску пажњу објављивањем тајних документа о рату у Ираку и Афганистану, као и добро чувану преписку Стејт департмента САД.

Асанже је у јуну 2012. године добио азил у еквадорској амбасади у Лондону како би избегао протеривање из Велике Британије у Шведску, где му је претила опасност од суђења под опужбом за силовање.Иако он енергично пориче то што му се ставља на душу , ипак одбија да се појави у Шведској сигуран да би одтле био изручен САД, где му на основу закона о шпијунажи прети дугогодишња робија, а могуће и смтна казна, због публиковања тајних државних материјала.

Подсећамо да се фестивал „Рејнденс“ одржава сваке године почевши од 1992.Ове године биће приказано у званичној конкуренцији више од 150 филмова дугог и кратког метра.

Планирано је да се ван конкуренције пројектује документарац „Медиастан“ чији је продуцент Џулиан Асанж.