Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Фокус чита ћирилицу

Фокус чита ћирилицу

11-09-2013 06:08:26 | | Дејан Кљајић/ mojenovosti.com |

Руска друштвена мрежа ВКонтакт је популарнија у Русији од Фејсбука. Да ли то може да постане и Фокус, на Вама(корисницима) је да одлуче. Надамо се да Фокус то може да постане... Или Срби не могу да опросте успех? Зашто овакав наслов? Недавно је у Блицу изашао чланак о томе да Фејсбук и Твитер не читају ћирилицу!

Фокус друштвена мрежа

Свет интернет комуникација нам доноси домаћу интернет страницу под називом Фокус. Покренут почетком 2011 као www.fokus.rs а до данас редизајниран два пута као Фокус.Срб и http://www.fokus.rs, плени пажњу специфично дизајнираним опцијама, које корисницима домаће друштвене мреже омогућује мноштво могућности.



Интернет комуникација путем страница Фокус.Срб и fokus.rs једиствена je по томе што је приказ идентичан, што се није желела одрећи националнг идентитета, а и ћирилице као основног писма у Србији. То никако не значи да цела интернет страница Фокуса не може бити пребачена и на енглески језик, а такође се сав садржај може прегледати и постављати преко апликације за мобилни телефон. Фокус пружа корисницима самосално креирање профила, личног или пословног. Посебна предност „Фокуса“ је што на њему можете отворити налог, угасити га и, после неког времена отворити са истом адресом електронске поште, што је немогуће на сличним интернет страницама. Могуће је да се направи налог, и креира профил из почетка, а приликом креирања профила је могуће бирати на ком писму и ком језику се региструје (ћирилица или латиница, србски или енглески).


Могућности српске друштвене мреже је повезивање корисника преко интеракције ћаскања, популарно повезивање путем аудио видео позива (врста скајпа) и ћаскања кроз дописивање (тзв. чет) уз могућност истовременог играња видео игара са саговорником, додавање анкета, блогова, квизова, интаракцију постављања видео клипова путем најпознатијих интернет страница из области видео презентација. Фокус је компатибилан са осталим друштвеним мрежама и омогућио је својим корисницима дељење свих садржаја свуда по интернету. Фотографије, групе (фан странице) и мноштво додатних опција као што су : резултати спортских догађаја, времеснка прогноза, црквени календар, тв канали, преко 500 нових видео игара и 45 радио станица у опцију музика употпуњују кориснички панел који је сада доступан.
Специфично дизајнирана опција (Фокус.Срб/Моја_Србија/ - „Моја Србија“), која истиче националне вредности и знање о својој отаџбини настала је вођена идејом да је потребно промовисати све традиционалне, културне, историјске и патриотске чиниоце светосавског православља. Одважили су се на велики подухват да у оквиру друштвене мреже изграде духовно-културно-историјску електронску енциклопедију Србије, у оквиру опције Моја Србија.


Најновија могућност српске друштвене мреже је Фокусова електронска пошта (Епошта.Фокус.Срб), која свим заинтересованим корисницима омогућава да од стране Фокуса добију ћириличну адресу електронске поште. У пробном периоду који ће трајати до краја 2013 . године свим заинтересованим ће бити отворени бесплатни налози ћириличних електронских адреса а крајем године ће бити омогућено аутоматско креирање сопственог налога од стране самих корисника. Без широке подршке друштвених чинилаца Србије, у јеку светске економске кризе тројица младих људи Србије ослоњени на хиљаде корисника Фокуса показују свој пре свега ентузијазам, знање и истрајност да поклоне Србији нешто јединствено.


Фокус чита и пише ћирилицом


Сувенири Србије
Сувенир Србије (мотиви са фреско орнаментације из манастира Жича) – аутор САША ИЛИЋ.



Према нашем општем уверењу, ћирилица је лепше, калиграфскије писмо и није потребно замењивати је мање лепом латиницом.
За разлику од латинице ћирилица нема двословља нити слова са дијакритичким знацима. Брига за чистоту србског језика препоручује писање ћирилицом јер писање ћирилицом подсвесно ограничава употребе страних речи (туђица).
Упркос овим наметнутим променама, ћирилица је била и остала суштински једино писмо Срба православаца, као и Руса, Белоруса, Украјинаца, Бугара и Македонаца.
Ширење ћирилице је везано за мисионарску делатност свете Солунске браће, Св. Кирила (нареченог Константина Филозофа) и његовог брата Св. Методија.
Познавајући и признавајући културно-историјски и национално-државни значај ћирилице, Устав Републике Србије (Члан 10) напомиње да су у службеној употреби у Републици Србији „србски језик и ћириличко писмо”. И међународне институције признају да је ћирилица једино србско писмо, а по класификацији УНЕСКО-а, Вукова ћирилица је србско, а латиница хрватско писмо.
Вукова ћирилица представља својеврстан србски бренд – нешто што одликује само србски народ, нешто што треба чувати и промовисати.
Уколико су нечије међумрежне странице (енгл. site) примарно на латиници онда је подручје релевантности претраге ван Србије. Ускоро ће странице који су ћириличне бити на врху резултата претраге, ако се претрага врши са ИП адресе у Србији. Странице писане латиницом полако постају контрапродуктивне јер технолошке компаније немају разумевања за наше језичке егзибиције. Једноставније им је да систем уреде тако да се поштују међународни стандарди него незванична политичка наметања и подметања везана за писмо. Узевши све ово у обзир Фокус Тим се одлучио за ћирилицу а уз помоћ интернет странице ЧувариЋирилице.Срб и људи који је воде, ово су и остварили.



Шта се замера „Фокусу“?

Да подсећа најпознатију мрежу на свету, само да је „клаустрофобичнији“. Можда, само на први поглед тако делује. „Фокус“ није једини покушај да се направи србска друштвена мрежа, он је најупорнији, најзанимљивији и, за сада, најдуговечнији што потврђују 3 године његовог постојања.

Поносни су што на својим страницама пружају шансу најпре Србији, њеним лепотама, потенцијалима, недовољно познатим обичајима и традицији, али и привредницима да се представе тржишту и клијентима. Цела једна просечна србска варош „Фокусових“ чланова није фактор за потцењивање.
за Фокус тим.

Дејан Кљајић,
Јагодина, 064 4 91 23 28