Кери: Малезијски Боинг 777 изнад Донбаса су оборили проруски сепаратисти

17-07-2015 10:11:07 | | / vostok.rs |


Власти САД сматрају да је малезијски Боинг777 17. јула прошле године изнад Донбаса био оборен са територије под контролом „проруских сепаратиста“ – изјавио е Џон Кери.

Амерички државни секретар исотвремено је устврдио да је тај авион, који је летео на релацији Амстердам-Куала-Лумпур, био оборен ракетом земља-ваздух.

Кери је посебно нагласио да су САД „привржене свестраној и независној међународној истрази“ и да инсистирају да кривци буду изведени пред суд.

Заменик шефа Росавијације – Сергеј Сторчак – изјавио је данас да би Москва имала шта да одговори на оно што је током два протекла дана „процурило“ из радне верзије извештаја о трагедији који спрема холандски Савет безбедности. Међутим, жели да поштује правила – па зато засад ћути.

„Имали бисмо много шта да кажемо поводом тог документа и много шта да супротставимо тезама које су изнете. Међутим, желимо да поштујемо правила

Сторчак је посебно указао да у „материјалима“ којима барата истрага нема снимака разговора међу украјинским официрима и војним пилотима на дан обарања авиона, нити плана летења украјинске војне за 17. јули. А такође: ни података колико је украјинска армија потрошила зенитних диригованих ракета у време катастрофе, а да ни Американци не дају истрази своје сателитске снимке истока Украјине за тај дан.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут