ДЕСЕТ КЊИГА КЊИЖЕВНИЦЕ ТЕОДОРЕ-ТОДЕ МАТИЋ-МЕДИЋ ИЗ СИДНЕЈА У АУСТРАЛИЈИ

12-09-2013 04:10:37 | | / mojenovosti.com |

Једна од најбољих књижевника-песника српске Дијаспоре, припадника прве генерације, познате широм света по своме књижевном стваралаштву и повезивању Дијаспоре на више континената са циљем ширења и очувања српске културне баштине је госпођа Теодора-Тода Матић- Медић, књижевница и песникиња из Сиднеја у Аустралији.

Рођена је 1945. године у Бајиној Башти, а школовала се је у Београду, одакле је отишла у Аустралију, где и данас живи у Сиднеју и ради као слободни новинар, књижевник и летописац.

Поезијом се је почела бавити још од ране младости. Песме објављује у отаџбини и новој домовини. Заступљена је у преко 100 светских антологија широм света на србском и енглеском језику.

Осам пута билла је учесник "Међународних сусрета писаца" које организује Удружење књижевника Србије. Присутна је у разним алманасима и зборницима који су објављени у Аустрији, Србији, Немачкој и Америци. Радила је из Сиднеја као извештач за Радио Београд (Први програм) у емисији "Вечерас заједно".

Добитница је прве награде аустралијског Удружења WРИТЕРС World QВД за 1995. годину са песмом "Тогетхер".

Заступљена је такође у две антологије:ТХЕ ТИДЕ ОФ ХОУРС ОФ ТХЕ ИНТЕРНАТИОНА СОЦИЕТY ОГ ПОЕТС, као и у ТХЕ БЕСТ ПОЕМС&ПОЕТС за 200О. и 2002. годину. Њена "Апокалипса" је уврштена 1998. међу 25 најбољих данашњих песама на свету и као таква је урамљена и истакнута по свим канцеларијама напред поменутог Удружења Америке.

У Аустралији су штампане две књиге на енглеском језику: "97" НЕW РЕФЛЕЦТИОН АНД СХОФТ СТОРИЕС и "98" WРИТЕРС WОРЛД АНД ЕРА ПОЕТРY АНТХОЛОГY. Два пута је добитник Златног пера, награде Удруђења србских писаца у Аустралији "ЗОРА". Уврштена је у 4 зборника која су објављена у издању аусралијске ЗОРЕ, као и у другим зборницима штампаним у Србији и Немачкој.

Награђена је на конкурсу Удружења писаца 7. Франкфурт на Мајни из Немачке и тамо је уврштена у 8 Зборника истог удружења. МАТЕРИЈА РЕЧ, ОТАЏБИНА, ПОЗДРАВ , СУНЦЕ ЗАВИЧАЈА, СТОПАМА ЦРЊАНСКОГ, СЕДМИЦА 4,5,6,7. Песмом НЕБЕСКИ ХРАМ улази у тематску антологију о манастиру Дечани и у алманах НАЈДРАЖА РЕКА.

Њени текстови су објављени и у књигама КЛЕТА СРБИЈЕ, (пролеће 99) и ОПТУЖУЈЕМО, са текстовиа са Радио Београда чији је издавач Удружење књижевника Србије.
Уврштена је и у антологију МЕЂУ СВОЈИМА (издавач Апостроф). Затим у књигама ПЕВАЈ НАРОДЕ МОЈ, МАЛО ПОЈАЧАЈ РАДИО и ДА ЈЕ ПЛАТОН ЖИВ у Бору.

Заступник је и саветник за пројекат књиге БЕОГРАДСКИ ЛЕКСИКОН - СРБИ У СВЕТУ - КО ЈЕ КО 1996/99. Уврштена је и у БИОГРАФСКИ ЛЕКСИКОН ЗЛАТИБОРСКОГ ОКРУГА. Добитник је ЗЛАТНЕ ЗНАЧКЕ 2007. године од стране Културно-просветне заједнице Србије, и друге награде (сребрни пехар) КЊИЖЕВНЕ КОЛОНИЈЕ ПИСАЦА ДИЈАСПОРЕ, Бијела, Црна Гора - 2007.

Поред класичне поезије у прози, пише хаику песме иприче за децу. Објавила је девет књига на србском језику и једну на енглеском језику:

НЕКО МЕ ИЗ ДРУГОГ ВЕКА ДАРИВА (Просвета, Београд 1997), У ПОДНЕВИМА СУНЦА (Бук Марсо, Београд 1998), У ПЕСМИ ТЕ ТРАЖИМ (Гхосос, Београд 2001), ПРЕСТО СВЕТЛОСТИ(Србска књига, Рума 2001), ЗЕМЉА СКРИВЕНА ИЗА МОРА (Златоусти, Београд 2003), БОГИЊА САМОЋЕ (АС дело, Београд 2005), ИЗГУБЉЕНА ЉУБАВ (Хаику поезија, Златоусти, Београд 2007), ОЧИ МОЈЕ МАЈКЕ(Златоусти, Београд 2009), ЛОВЕ ЛОСТ на енглеском (Златоусти, Београд 2009) и МАГИЧНА ПЛАНЕТА (Златоусти Београд, 2012).

Издала је до сада 10 књига.

Теодора-Тода Матић-Медић једна је од оснивача и председник Удружења књижевника "ПРОСВЕТА" из Сиднеја, а своје књижевне активности већ више година повезала је и успоставила са

Европом преко свога колеге, новинара, књижевника и песника Живка Беговића у Аустрији са циљем да заједнички раде као писци на повезивању преко интернета са два континента на заједничком подухвату ширења, очувања и промовисања српске културне баштине.

Председник је Подружнивце Удружења писаца "ПОЕТА" Аустралија, која је основана 2012. године као огранак из Србије.

Члан је Удружења новинара Србије, Удружења песника у Аустралији и Америци и члан је Удружењна књижевника Србије.