Кубанска застава се завијорила испред Стејт департмента

20-07-2015 11:37:13 | | / vostok.rs |


Први пут од 1961. године, кубанска застава завијорила се испред улаза у амерички Стејт департмент, што представља историјски гест у окончању вишедеценијског непријатељства између Сједињених Америчких Држава и Кубе, јавио је АФП.

Како је известио фотограф француске новинске агенције, кубанска застава са белим звездама у црвеном троуглу и плавим пругама заузела је своје место међу другим заставама из целог света испред зграде Стејт департмента у америчкој престоници Вашингтону.

Кубанска застава завијориће се данас и испред новосаграђене кубанске амбасаде у Вашингтону, на корак од Беле куће. Дипломатске везе се успостављају поновним отварањем амбасада у главним градовима двеју земаља, што је значајан потез према закопавању вишедеценијског непријатељства, јављају светске агенције, преноси Танјуг.

Куба и САД су званично обновиле дипломатске односе после више од пет деценија, када је одмах након поноћи, између недеље и понедељка, ступио на снагу споразум којом су дипломатске мисије прерасле у потпуне амбасаде.

У спољној политици америчког председника Барака Обаме, до историјског преокрета је дошло вратоломном брзином, само неколико месеци пошто су се две стране договориле да закопају ратну секиру и да заједнички равноправно функционишу.

Помак је дошао након што је Вашингтон признао да његова политика којом покушава да утиче на промене у комунистичкој Куби, путем изолације и трговинских ограничења, није успела и да је директна сарадња са Хаваном бољи начин кретања према демократији и напретку.