Сарајево отима Републици Србској територију и војну имовину

20-07-2015 11:47:29 | | / vostok.rs |

Првостепеном пресудом суда БиХ, РС остаје без некретнина и земљишта у Хан Пијеску. Јеринић: Ако допустимо овај преседан, онда ће тако пресудити и за друге касарне


Првостепена пресуда Суда БиХ, према којој се Републици Србској, на територији општине Хан Пијесак, одузимају некретнине и земљиште површине 11.000 метара квадратних, односно војни полигон, политичка је пресуда која није обавезујућа за Републику Српску и представља правно насиље Суда БиХ према Републици Србској, кажу саговорници "Новости".

Занимљиво је да Суд БиХ у пресуди налаже Републичкој управи за геодетско и имовинско-правне послове Републике Српске да укњижи права својине на БиХ на некретнинама коју чине објекти Министарства одбране и пашњак четврте класе површине 11.474 метра квадратних у привременом листу непокретности, као и да се избрише упис свих права тужених на предметним некретнинама.

Да све буде сумњивије, ова првостепена пресуда је донета иако још нема Закона о расподели војне имовине на државном нивоу, и тако спада у преседане правосуђа.

Када се томе дода да имовина у Хан Пијеску носи ознаку "забране располагања" од стране ентитета и државе БиХ, онда је пресуда Суда БиХ још сумњивија.

Слободан Радуљ, правобранилац РС, каже за "Новости" да ће Правобранилаштво РС уложити жалбу на пресуду и очекује да је обори у другостепеном поступку.

- Ово је покушај да се на мала врата војна имовина упише на име Босне и Херцеговине, иако се то коси и са одлуком високог представника - каже Радуљ.

Поводом ове пресуде реаговао је и министар правде БиХ Антон Касиповић, који је поручио да ће Република Србска оспорити ову пресуду.

- Она је мањкава по више основа. Мањкава је по питању надлежности, мањкава је по питању одлуке високог представника, о располагању одређеног дела имовине и мислимо да није добро. Уколико би била прихваћена може створити један преседан - рекао је министар правде РС Антон Касиповић.

Борис Јеринић, заменик министра одбране БиХ, каже за "Новости" да се овде ради о политичкој пресуди која је тешко изводљива.

- Сва имовина мора да се регулише законом на државном нивоу. Ми немамо закон. Ово је политичка пресуда Суда БиХ. Пресуда није дошла у министарство одбране БиХ, што говори о раду Суда БиХ - истиче Јеринић.

Он даље каже да ће србски представници у заједничким институцијама спречити сваки покушај отимања имовине Републици Србској јер уколико се допусти један преседан, онда ће доћи исте пресуде и за касарну на Мањачи, за касарне и војну имовину по Бањалуци, Бијељини, Добоју..

- Пошто је Федерације БиХ укњижила сву имовину војну на БиХ и то су урадили судови по ФБиХ, сада се покушава притиснути и РС да то уради, иако то није могуће јер је јасан став Републике Српске око расподеле државне и војне имовине, а то је да се све мора регулисати законом на државном нивоу и уз сагласност РС- истакао је Јеринић.

БОРБА ДУГА ДЕЦЕНИЈУ

- ПРИЧА о државној имовини траје више од десет година. Високи представник у БиХ још 2004. године наметнуо је три закона о забрани располагања непокретном имовином и од тада практично ништа није урађено. Након тога РС је донела Закон о статусу државне имовине која се налази на територији РС, а под забраном је располагања, али је 2012. године надлежност РС за та питања оспорио Уставни суд БиХ. Од тада представници РС воде политичку битку са заједничким институцијма БиХ да се усвоји закон који би решио ово питање, али се још увек не може пронаћи заједничко решење, јер политичари из ФБиХ желе сву имовину преписати на БиХ и ништа не оставити РС.