Немачка спремна да буде посредник између Ирана и Израела

21-07-2015 09:13:34 | | / vostok.rs |


Немачка не поздравља питање које је иницирао Иран о праву Израела на постојање — та позиција наноси штету пословној сарадњи Техерана и Берлина, изјавио је на почетку своје тродневне посете иранској престоници заменик канцелара Немачке Зигмар Габријел.

Берлин изражава спремност да постане посредник у иранско-израелским преговорима, пише лист „Тајмс оф Израел“.

„Не можемо имати стабилне и дугорочне економске везе са Немачком ако не будемо разговарали о тим питањима и покушали да постигнемо консензус. Сумње у права Израела на постојање — позиција је коју Немци сматрају неприхватљивом“, цитира Ројтерс речи политичара са самита немачких и иранских бизнисмена.

Габријел, који је и министар енергетике Немачке, изјавио је да Бечки споразум треба да постане основа за билатералну сарадњу и да је дошло време да се разговара о људским правима у Исламској Републици.

Зигмар Габријел је допутовао у Иран на челу велике немачке делегације коју чине представници бизниса и науке. Током ове посете, немачки дипломата ће се састати са председником земље Хасаном Роханијем и низом министара. Према мишљењу заменика канцелара Немачке, „нуклеарни споразум“ који је закључен прошле недеље у Бечу, „поставио је камен темељац за нормализацију економских веза са Ираном — уз услов поштовања захтева који се у њему налазе“.