Тужитељка Поклонска будући члан Путинове странке

21-07-2015 07:16:19 | | / vostok.rs |


Утицајан руски дневник „Известија“ пише да ће кримска тужитељка Наталија Поклонска „највероватније“ обезбедити скупштинску столицу на савезним изборима 2016, представљајући тренутно већинску странку Јединствена Русија.

Лист цитира неименовани извор у руководству Јединствене Русије, који је рекао да су већ почели припреме за парламентарну кампању 2016, а кључни метод ће бити привлачење познатих личности како би се повећао рејтинг странке.

„Наравно, ми узимамо у обзир људе који могу да ураде добро и за нашу странку и за нашу земљу у целини, као што је Наталија Поклонска“, изјавио је извор.

„Известија“ наводи да је кримска тужитељка већ почела припреме за парламентарну каријеру, као тренутно једини тужилац присутан у масовним медијима. Она је на 10. месту од 100 руских политичара изабраних од стране Института за друштвено-политичка и економска истраживања у вези са предстојећим парламентарним изборима.

Међутим, шеф Центра за стратешке комуникације Дмитриј Абзалов рекао је да јавност повезује Поклонску са „кримским пролећем“ — успоном републике у Руској Федерацији 2014. године — и стога има веома добре шансе да добије велику подршку.

Једини проблем у вези са овим планом је што би могло бити тешко наћи замену за кримског тужиоца.

„Многи људи су одбијали овај задатак, јер постоје одређени ризици у њему. Тужилац мора имати довољно овлашћења и истовремено атрактивну репутацију“, истакао је аналитичар.

У ранијим интервјуима, Поклонска је рекла новинарима да јој украјинско законодавство прети затвором и смрћу због прихватања функције.

„Одговорила сам да бих радије била у затворској ћелији него да радим за фашисте“, рекла је она за Тас. Шеф републике Кримске Сергеј Аксенов рекао је да је у 2014. години његова администрација заједно са законодавном одбила шест кандидата за место које је Поклонска прихватила.

Тужитељка је постала популарна у масовним медијима, а посебно на интернету, одмах након њене прве конференције за новинаре у канцеларији. Видео је „плануо“ на интернету, јер је изненадила својим лепим изгледом. Убрзо након тога, Поклонска је постала интернет идол, нарочито у Јапану, где су је њени фанови назвали „Тужислаткица (Prosecutie)“, и покренули култ посвећеника који себе називају „Наталијанцима“.

Поклонској је, међутим, мрзак њен статус славне личности на интернету. „Ја сам правник, не Покемон или тако нешто“, рекла је она једном.