Северна Кореја не жели да је пореде са Ираном

21-07-2015 09:20:46 | | / vostok.rs |


Северна Кореја је саопштила да није заинтересована за постизање нуклеарног споразума, какав је постигао Иран, инсистирајући на томе да је она већ земља која поседује нуклерано наоружање и да није логично да се пореди са Ираном.

Недељу дана, после историјског споразума са Ираном, да ограничи свој нуклерани програм у замену за скидање санкција, власти Северне Кореје су одбиле сваку сугестију да би то могле да следе.

"Северна Кореја уопште није заинтерсована да преговара о јендостраном замрзавању или демонтирању својих нуклераних постројења", казао је портпарол Минситартсва иностраних послова, преноси АФП.

"Нелогично је поредити ирански нуклеарни споразум са сутуацијом у Северној Кореји, која је изложена сталним непријатељхским војним провокативним актима и највећом нуклеарном претњом САД-а", казао је протпарол за званичу агенцију КЦНА.

Иран и Северна Кореја су савезници од исламске револуције 1979. године, када су за обе земље уведене тешке економске санкције, због њихових контроверзних нуклераних програма.

Споразум постигнут са Ираном се промовише као могући узорак за евенталене преговоре са Северном Корејом, а државни подсекретар САД Венди Шерман је изразила наду да ће Пјоњанг размислити о нуклеарном путу који спроводи.

Северна Кореја спровела је три успешне нукеларне пробе у 2006., 2009. и 2013. години.