Патријарх Кирил позвао Украјину да не политизује појам Руски свет

21-07-2015 09:49:16 | | / vostok.rs |


Патријарх московски и целе Руси Кирил изразио је забринутост због покушаја да се политизује појам Руског света.

Нажалост, наши противници користе речи „Руски свет” као некакво страшило, као баук, и говоре да је то некаква доктрина која се користи искључиво за реализацију спољнополитичких интереса Руске Федерације” - рекао је руски патријарх на свечаном пријему у Тројице-Сергијевој лаври одржаном поводом дана сећања на преподобног Сергија Радоњешког.

Како је нагласио поглавар Руске православне цркве, нема ничега „што је даље од истине од поистовећивања Руског света искључиво са Руском Федерацијом”.

Руски свет је истовремено и Украјински свет, и Белоруски свет. То је свет целе Руси. То је свет који је створен Крштењем на Дњепру, то је свет кнеза Владимира, то је систем вредности који је проникао у културу, у срж нашег народа” - изјавио је он.

Упркос томе што је само спомињање Руског света постало у Украјини у оквиру постојеће политичке доктрине малтене злочин, ми ћемо наставити - тихо, мирно, али упорно - да сведочимо о тој истини, о истини кијевске Крстионице, о томе да су наши преци створили целу источноевропску цивилизацију, коју условно називамо Руским светом” - истакао је патријарх Кирил.

Он је поменуо „Повест минулих лета”, на чијем самом почетку постоје речи: „откуд је пошла руска земља”.

Тамо се не спомињу Украјина, Русија, Белорусија - тамо постоји „руска земља”. И зар ми имамо право да се зарад политичке конјунктуре одричемо наше историје, од наших идеала, од наших светих, од наших манастира, од нашег богослужења, од нашег заједничког језика?” - указао је руски патријарх.