ЕУ не подржава референдум у Републици Србској, али је подржала ``демократску`` НАТО агресију

21-07-2015 10:27:13 | | / vostok.rs |

МОГЕРИНИ: Референдум у Републици Србској био би екстремно проблематичан


Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је да би одржавање референдума у Републици Србској изазвало тешке компликације за европске интеграције Босне и Херцеговине.

„Референдум би био екстремно проблематичан“, рекла је Могерини новинарима након састанка шефова дипломатија земаља чланица Европске уније у Бриселу.

Она је казала да су свих 28 министара изразили забринутост због намере да се у Републици Србској организује референдум о надлежности правосуђа БиХ.

„Примећујем да датум референдума још није одређен, што даје простор да се преиспита идеја да се он одржи“, рекла је она.

Пре ње, идеју о референдуму су критиковали шеф дипломатије Словачке Мирослав Лајчак и хрватска министарка спољних послова Весна Пусић.

За некадашњег високог представника референдум је из више разлога неприхватљив. Лајчак је рекао да је референдум неприхватљив из правних и моралних разлога.

"Из правног разлога, јер није могуће да ентитет одлучује о институцијама на државном нивоу. Одлука је неприхватљива и политички јер је решење за ситуацију у БиХ у дијалогу, а не једнострани потези", каже министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак.

"Мислим да се иде ка томе да се договори о одустајању од те идеје, која за последицу има дефакто довођење у питање Устава БиХ и свега другог што је Дејтон са собом донео", сматра шефица хрватске дипломатије Весна Пусић.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан је оштро критиковао идеју о референдуму, а амбасадори западних земаља су је такође осудили.

"Рекао сам прошлог понедељка Милораду Додику да мора бити свестан последица таквог изјашњавања, које није у сагласности са политиком Европске уније. Главни циљ мора бити рад на јачању Босне и Херцеговине на примени реформи за сарадњу и преговоре са Унијом", рекао је европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Референдумско питање које је усвојила Скупштина гласи: "Да ли подржавате неуставно и незаконито наметање закона од стране високог представника међународне заједнице, а посебно наметнуте законе о Суду и Тужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске?".

Власти у Бањалуци верују да ће се на референдум ићи у октобру.

Ове године се навршава и 20 година од злочиначке НАТО агресије на Републику Српску