ЕКСКЛУЗИВНО: РУСКА НАЦИОНАЛНА ИДЕЈА: “ЖИВЕТИ ПО САВЕСТИ“ И „ЖИВЕТИ НА ДОБРОБИТ ОТАЏБИНЕ“

13-09-2013 07:51:36 | | / mojenovosti.com |

У Русији су коначно дошли до националне идеје, па би , уколико се и усвоји,трагање за „идејним надахнућем“за Русе требало ускоро да буде приведено крају.

Председнички савет за међунационалне односе је завршио разраду одговарајуће концепције националне идеје чија је прва верзија већ написана.

Према замисли аутора, руска национална идеја састојаће се из две тезе: “Живети по савести„ и “Живети на добробит Отаџбине!

Виктор Водолцки,војни атаман свеколике Донске војске , депутат Државне думе , један од учесника у разради пројекта и члан Председничког савета је изјавио за лист „Известија „ :

„У пројекту смо прописали све : циљеве и задатке националне идје као и то како је треба популаризовати у јавности да би могла утицати на живот обичног Руса.

То је резултат тражења националне идеје које траје већ 23 године.“

Кредо: „Живети по савести и на добробит Отаџбине „ значи мислити како о себи тако и о части нације.

Аутори ове концепције грађанима усрдно препоручују „да читају о прошлости, да цене садашњост и да граде будућност.“

Кад се у Русији коначно приведе крају усвајање националне идеје и кад то буде и озваничено,на њеној основи ће се снимати филмови и телевизијске емисије за младе.

Са своје стране експерти имају примдебу што предлог за националну идеју не садржи и веру.

Протојереј Всеволд Чаплин, који се налази на челу одела Светог Синода за међусбне односе Цркве и друштва ,је ову примедбу конкретизовао :

„Традиционално је у Русији православна вера увек била незаменљива обједињујућа сила „.

Као што се види, овај предлог националне идеје није добио општу подршку у Русији.