Дачић: Малим корацима до договора у Украјини

22-07-2015 10:04:10 | | / vostok.rs |


Контакт-група за Украјину постигла је договор о повлачењу тенкова и другог наоружања калибра мањег од 100 милиметара са линије ангажовања у Донбасу, али није постигла напредак по питању локалних избора, изјавио је председавајући ОЕБС-а и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Постигнут је договор о повлачењу тенкова и неких типова оружја мањег калибра од 100 мм. Текст је потпуно усаглашен. Очекујемо да ће током вечери бити верификован“, рекао је Дачић новинарима након састанка трилатералне Контакт-групе коју чине представници ОЕБС-а, Руске Федерације и Украјине.

Споразум ће, како је истакао, обезбедити тачну процедуру верификовања повлачења оружја, као и о томе ко и како то чини.

Дачић је напоменуо да је дошло до извесног напретка у раду подгрупа Контакт-групе за хуманитарна, политичка и економска питања.

„Постоји напредак по свим питањима. Дошао сам да пружим импулс том напретку“, додао је он.

Са друге стране, рекао је Дачић, није постигнут напредак када је реч о локалним изборима у Украјини који су, по његовим речима, заједно са примирјем кључни за нормализацију ситуације.

„Кључни догађај“ који се очекује на јесен били би локални избори на истоку Украјине, рекао је он и додао да је за то потребан договор свих страна о њиховом одржавању — власти у Кијеву и представника Доњецке и Луганске републике на истоку Украјине.

Изборе би, по његовим речима, требало да прате посматрачи ОЕБС-а.

Говорећи о сопственом искуству учесника у разговорима о Косову, Дачић је рекао да се успех састоји у свакодневним малим корацима, а не у великим.

„Циљ је да оружје заћути и да се постигне напредак средствима дијалога. Лично сам учествовао у разговорима о Косову. Искуство ми говори да је неопходно употребити метод малих корака за постизање договора у Украјини“, рекао је Дачић.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут