Горбачов: Неопходно поверње Москве и Берлина

22-07-2015 10:38:05 | | / vostok.rs |


Бивши совјетски лидер Михаил Горбачов апеловао је на званичну Москву и Берлин да „поново успоставе међусобно поверење“ у време великих тензија изазваних украјинском кризом.

Горбачов је рекао да га брине погоршање односа Русије са Западом, до чега је дошло готово 30 година након што је амерички председник Роналд Реган позвао Горбачова да заједно сруше Берлински зид и окончају поделе између Истока и Запада, пренела је агенција АФП.

„Оно што нас данас највише брине је однос између Немачке и Русије“, истакао је 84-годишњи бивши лидер CCСР-а за руску агенцију Тас.

Горбачов, један од кључних играча заслужних за рушење Берлинског зида 1989. године, изјавио је да су после Другог светског рата „сви мислили да Русија и Немачка не могу да сарађују, али две земље су то успеле“.

Он је додао да би владе Русије и Немачке требало да „покажу мудрост и одговорност и да поново успоставе поверење и дијалог“ и истакао да „нема времена за губљење“.

Дипломатски односи Русије и Запада су тренутно на најнижем нивоу још од Хладног рата, а због украјинске кризе су Европска унија и САД против Москве увели економске санкције, на шта је руска влада одговорила контрамерама.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут