Грчки посланици гласају о другом сету реформских закона

22-07-2015 10:48:45 | | / vostok.rs |


Пред посланицима грчког парламента данас ће се наћи други сет предлога закона о реформама, чије је усвајање услов међународних кредитора за покретање преговора о трећем пакету помоћи Атини вредном више од 80 милијарди евра.

Ово гласање сматра се тестом за грчког премијера Алексиса Ципраса који се прошле недеље суочио са побуном у парламенту, пошто је пет посланика Сиризе гласало против спровођења строгих мера штедње.

И Ројтерс оцењује да ће други сет реформи такође бити тест за Ципрасову ослабљену већину, чијим би усвајањем званична Атина прихватила нове европске прописе о пружању помоћи посрнулим банкама.

Међу мерама које ће се наћи пред грчком скупштином су и нови прописи везани за правосудни систем, а који су намењени убрзању дуготрајних кривичних процеса и смањењу трошкова.

Ципрас је јуче изјавио да је упознат са критикама у вези са путем којим треба да крене, али је истакао да нема „алтернативно решење“.

Грчка Влада је јуче, након што је доставила парламенту предлог закона о другом сету реформи, саопштила да до 20. августа жели да финализује споразум са међународним кредиторима о добијању трећег пакета помоћи.

„После изјашњавања парламента о другом сету реформи, Влада ће одмах обновити преговоре са кредитним институцијама — Европском унијом, Европском централном банком и Међународним монетарним фондом, који би требало да буду завршени најкасније до 20. августа“, изјавила је портпаролка грчке Владе Олга Геровасили.

Први сет реформи је прошле недеље наишао на оштро противљење посланика унутар Ципрасове странке, а усвојен је захваљујући пре свега гласовима проевропских опозиционих странака.

У Грчкој су, после тронедељне паузе, у понедељак отворене банке, а званична Атина је исплатила више милијарди евра дуга ММФ-у и ЕЦБ, што је, како оцењује Ројтерс, први сигнал повратка те државе у нормалне токове након прошлонедељног постизања споразума „кеш за реформе“ са партнерима из еврозоне.