Британски двоструки аршини против Кремља

23-07-2015 10:17:19 | | / vostok.rs |


Велика Британија ревносно подржава жестоку политику Запада према Русији, залаже се за пооштравање санкција и за ослобађање од енергетске зависности од руског гаса. Истовремено, британска компанија, по свој прилици уз дозволу Владе, закључује уговоре с „Росњефтом“, проналазећи рупе у закону.

„Када је о односу с Москвом реч, тешко је наћи владу која тако ревносно подржава жестоку политику према неопимперијалистичким амбицијама Владимира Путина, попут конзервативне владе Њеног британског величанства“, пише лист „Коријере дела сера“.

И не само то, представници Велике Британије су више пута навели да је однос Италије према Русији превише попустљив јер Италијани желе да сачувају своје трговинске везе с Москвом. „Не прође дан да Рим не означе као слабу карику у јединственом фронту Запада против ’цара Кремља‘“, наводи италијански лист.

У међувремену, британска компанија „ВР“ је на Петербуршком међународном економском форуму закључила уговор са „Росњефтом“, вредан 750 милиона долара. Лист наводи да је то први уговор западних инвеститора и руске компаније оваквих размера од момента увођења санкција.

С правне тачке гледишта, овај уговор не нарушава услове санкција, јер није реч о привлачењу капитала или куповини технологије. „Ипак је очигледно је да је реч о форми индиректног финансирања: 750 милиона долара — то је чисти кисеоник за руску нафтну компанију“, пише лист, уз подсећање да су директору „Росњефта“ Игору Сечину САД забраниле улазак на своју територију.

„ВР“ и „Росњефт“ договорили су се и да заједно истражују две нове зоне у Сибиру. Притом, технологију која је за то неопходна, а коју „Росњефт“ не може да добије услед санкција, некако ће обезбедити „ВР“.

„Коријере дела сера“ пише да је британска компанија највероватније добила од своје владе дозволу да потпише овај уговор.

„Росњефт“, наравно, не сарађује само са „ВР“, али управо се из Лондона најчешће могу чути апели да Европа буде мање зависна од руског гаса, пише италијански лист, уз опаску да ово није једини пример двојних стандарда британске Владе.

Кријући се иза свог законодавства и поверљивости приватних информација, Лондон штити десетине руских олигарха који су средства уложили у Велику Британију. А у исто време Италија, водећи се усвојеним санкцијама, замрзава активе руских магната, међу којима је и Аркадиј Ротенберг.

Британија, поред осталог, активније од свих подстиче поједностављивање процеса издавања виза Украјинцима за земље Шенгенског уговора. Ипак, сама Велика Британија не улази у шенгенску зону. То значи да се ни поједностављени визни режим са Украјином Британаца не дотиче, односно да не намеравају да примају код себе украјинске мигранте. „Без коментара“, завршава „Коријере дела сера“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут