Руски одговор на пленидбу имовине у иностранству

24-07-2015 11:09:49 | | / vostok.rs |


Руска дума ускоро ће разматрати предлог закона којим се уводе реципрочне рестриктивне мере на заплену руске имовине у иностранству, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

Како јавља „Комерсант“, закон предвиђа могућност блокирања имовине других држава без претходног договора с њима, уколико „руски суд сматра да је у тој држави угрожен имунитет државе Русијe“.

То ће, по мишљењу Министарства правде обезбедити „правну равнотежу“ у односу Русије са другим државама, зато што се „број тужби којима се оптужује РФ и њени органи у страним судовима упорно повећава, при чему се од Русије не тражи да учествује у тим процесима“.

Предлагачи закона сматрају да би, уколико би Русија прихватила да аутоматски призна јурисдиксцију страних судова, то значило са се она одриче свог суверенитета.

Уколико уставни суд Русије донесе одлуку да одлуке суда у Стразбуру крше устав Русије, оне неће моћи да буду извршене.

Посланик Руске думе Александар Тарнавски истиче да су међународни судови политизовани и да се труде да понизе Русију.

„Доношењем предложеног закона ситуација у Русији би била слична оној у великим европским државама — Немачкој, Италији, Великој Британији, које не извршавају одлуке међународних судова, уколико оне противурече уставу“, закључује је Тарнавски.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут