Москва подржава референдум у Републици Србској

24-07-2015 10:06:28 | | / vostok.rs |


Москва је подржала Одлуку Скупштине Републике Српске о расписивању референдума о поверењу у правосудни систем у Босни и Херцеговини и о одлукама донесеним од стране канцлераије Високог представника.

Министарство спољних послова Русије истиче слабу ефиканскост правосудног система у државној заједници БиХ.

Како се наводи, постоји пристрасност у односу на Србе , због чега је Република Србска принуђена да прибегава постојећим демократским инструментима како би обезбедила реализацију својих законских интереса.

Подсећа се да је питање референдума било постављено и пре неколико година, након чега је ситуација превазиђена преговорима који нису дали резултате, и то не кривицом Републике Српске.

Русија сматра да је функционисање судских органа и одстрањивање 'националних' грешака у њиховом раду боље рјешавати у оквиру равноправног, продуктивног дијалога свих учесника политичког процеса у БиХ, у складу са Дејтонским споразумом.

Руско министарство сматра да би, у супротном, избегавање разговора о суштинским питањима са Републиком Србском, као и једнострано мешање високог представника за БиХ дестабилизовало ситуацију у БиХ.