Колико Европа зависи од Русије, толико и Русија од Европе

24-07-2015 12:23:41 | | / vostok.rs |


Русија може гарантовати енергетску безбедност Европи захваљујући развоју нових гасно-транспортних система, изјавио је Дмитриј Медведев у интевјуу за Радио-телевизију Словеније.

„Свето место никад није празно. Ако нема ’Јужног тока‘, рађа се ’Турски ток‘. ’Турски ток‘ напредује, можда не тако брзо како бисмо хтели, али напредује. Пошто је то тако, рађа се идеја другог крака ’Северног тока‘, који ће по дну Балтичког мора испоручивати гас из Русије у Немачку. И, као што сигурно знате, потписан је био одговарајући меморандум између компанија о повећању испорука гаса ’Северним током‘. Тако да ће, у том смислу, енергетска безбедност Европе бити гарантована“, нагласио је премијер.

Русија и Европа су зависне једна од друге по питању гаса, јер је Европа главно тржиште за руске енергенте, навео је Медведев.

„Веома често покушавају да представе као да Европа, јадна, зависи од Русије. Хајде да будемо поштени: и ми зависимо од Европе у истом степену. Ако вам испоручимо гас, ако уложимо милијарде долара у наша налазишта гаса, у наше цеви, тада и ми зависимо од испорука гаса у Европу, као што ви зависите од испорука гаса из Руске Федерације. То и јесу заједничка улагања“, нагласио је он.

Према речима шефа руске Владе, ако Европа одлучи да престане да купује руски гас и почне да га купује нпр. од САД, тада ће он бити злата вредан.

„Приче да је потребно удаљавати се од енергетске зависности од Русије — хајде, изволите.

Питање је по којој цени? Важно је, пре свега, имати у виду интересе европских потрошача. Може се гас превозити и у балонима нпр. из Сједињених Држава, али ће он тада бити злата, платине вредан. Може се и на други начин испоручивати гас. Све зависи од новца, то је питање комерцијалног рачуна. Ми сматрамо да сви ови пројекти имају изгледну будућност“, изјавио је Медведев.