Шта је француске парламентарце одушевило на Криму

25-07-2015 10:01:41 | | / vostok.rs |


Током шетње обалом Јалте, француска парламентарна делегација приметила је разлику између уобичајене представе о Криму на Западу и реалног стања на терену.

„Видели срећне људе на Криму. Разговарали смо са омладином. Невероватна је разлика у односу на оно што показују код нас. Наишла сам на такву срдачност. Имали смо сасвим другу представу о Криму“, рекла је посланица Мари Кристин Далоз.

„Видим нормалан ток живота, апсолутно нормалан. Људи шетају. Нема ничег што би нас забринуло. Више видимо неке породице које су дошле да прошетају, него неког ко изражава политичке тензије“, додао је шеф делегације Тијери Маријани.

Посланик француског парламента Тијери Маријани, који је предводио делегацију у посети Криму, изјавио је да нема основа да се Русија даље држи под санкцијама, док је шеф одбора руске Думе Леонид Слуцки изразио наду да ће њихова посета допринети објективнијем извештавању о Криму.

Получасовни разговор европске делегације са Кримљанима многе ствари је ставило на место. Француски гости признају да су они први који су, без обзира на санкције, посетили полуострво. Али сигурно да неће бити и последњи.

„Пре свега то је контакт, невероватно топли дочек и што је најважније успели смо да развејемо мит да су Руси веома затворени људи. То није истина. Надам се да ће велико пријатељство и љубав између Француске и Русије експлодирати новом снагом у будућности, јер у свима нама има европског дуга. И како Европа не може без Русије, тако ни Русија не може без Европе“, уверен је Никола Дјуик, посланик Народне скупштине Француске.



Представници делегације су се фотографисали шетајући обалом и купили бројне сувенире.


Маријани раније је изјавио да је референдум омогућио Криму да избегне судбину украјинског сценарија на полуострву.


Према његовим речима, пре два месеца је био у Донбасу и „са ужасом гледао рушевине и људску патњу“.


„Честитамо вам што сте то успели да избегнете“, рекао је он на састанку са председником кримског парламента Владимиром Константиновим у Државном савету.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у мину