Велики повратак руског утицаја на Блиски исток

26-07-2015 10:37:02 | | / vostok.rs |


Представници Русије би као посредници између Ирана и Саудијске Арабије могли да предложе Ријаду прихватљив компромис, саопштио је израелски Први канал ИТВ.

Према подацима телевизије, Русија је предложила да Саудијска Арабија прекине да се меша у грађански рат у Сирији, а Иран ће са своје стране престати да ровари по Јемену, у ком Техеран подржава побуњенике и ствара тачку напетости у близини јужне границе краљевства.

Одговор Техерана на то је засад непознат, али ИТВ1 обраћа посебну пажњу на то да је Ријад изразио спремност да прихвати руску иницијативу. Према речима коментатора, о томе сведочи брзи раст утицаја Русије на Блиском истоку у позадини дубоког разочарања Саудијске Арабије у САД.

Подсетимо, ове недеље је прес-секретар Кремља Дмитриј Песков изјавио да Русија подржава активне односе са Саудијском Арабијом.

Током недавне посете Санкт Петербургу у оквиру Међународног економског форума, саудијски министар одбране Мухамед бин Салман потписао је споразум о сарадњи са Русијом, који предвиђа инвестиције од 10 милијарди долара у руску економију и заједничке пројекте у сфери нуклеарне енергетике.