Налазите се на страници > Почетна > Политика > БОСАНСКИ КРВАВИ РОЂЕНДАН

БОСАНСКИ КРВАВИ РОЂЕНДАН

16-09-2013 04:40:51 | | / mojenovosti.com |

Сваког 1. марта Босна прославља њену независност од бивше Југославије пре 20 година. Међутим, две деценије нису успеле да државу Муслимана, Срба и Хрвата оспособе за њену животну спосбност.


Њен Национални празник показује једну целу трагедију:само од Муслимана и Хрвата контролисана половина земље прославља 1. март као свој празник. Друга србска половина земљенеће ни да чује за овај празник.

За Србе у Босни је она једно "погрешно рођење". Они зато прете са отцепљењем. Такође 20 година после грађанског рата (1992.-1995.) ова балканска држава је ради свађе између босанских Муслимана, Срба и Хравта потпуно парализована.
Сталне опсаде, ћорсокаци и безизлазна ситуација су праве речи које говоре о њима. Један од доказа је да су 16 месеци сва три народа међусобно после Парламентарних изборасу блокирали њенгов рад. Тек у фебруару месецу ове године (2012) у држави је формирана влада, али она једва да има неку власт.

Неспособност владе државе са 150 министара

Свака важна питања самостално решавају за себе обадве половине државе. Поред тога, постоји 10 самосталних кантона у босанско-хрватској федерацији и самостална управа града Брчко. Пет председника, 14 влада, 150 министара који коштају половину држаног буџета. Мада су Америка и Европска унија послали у државу разне експерте и дипломате, она јепрактично отала неспосонба за самостално управљање.
Срби који сачињавају једну трећину државе са око 4,6 милона становника, желе још од почетка рата да се од заједничке државе одцепе и прикључе њиховој материнској републици Србији.
Муслиманско већинско становништво у држави жели централну државу, али се овоме противе Срби.

Идентификовано 100.000 мртвих

Мировни уговор из Дејтона окончао је рат, али у стварности није успео да створи самостално функционалну државу. Сва настојањна Амерке и Брисела да се Устав формира и отклоне неспоразуми између Срба и Муслимана су били неуспели. Политичка настојања су ишла у противзаконским правцима. Сада желе такође и Хрвати који сачињавају око 10 одсто становништвау држави да се створи и њихов трећи део државе.
На дан 1. марта пре 20 година, Срби су бојкотовали Референдум о независност Босне и створили сопствену државу коју је водио Радован Караџић, који се сада налази у Хагу пред судом осумњичен за ратне злочине. Број ратних жртава је до данас непотпун, до сада је идентификовано 100.000 жртава, стотине хиљада повређених, 2,2 милиона протерано, индустрија је потпуно уништена, а многи делови региона су претворени у ђубре и пепео.


Један поред другог, али не један са другим

Упркос оваквој "скупој цени", стање до данас није ништа боље него пре рата. Три народа су раздвојена и не желе да живе заједно, него само једни поред других.
Политичке свађе упијају сву енергију, привреда и инфраструктура је на поду, страних инвестиција готово и нема, а повољне стране кредите због свађе и недостатка пројеката не могу битиупотревљиви.

Милијарде евра у тамним каналима

Босна и Херцеговина је према интернационалним поређењима једна од најкорумпиранијих држава у Европи. Само од страначке помоћи једна милијарда евра је завршила и отишла у тамнеканале.

У њој цвета бирократија. Ако се на улици у Сарајеву чују речи "добар дан господине министре", окрећу се људи и тако праве разне висеве.

Прилог:факсимил репортаже из Клајне цајтунунг.
Превод са немачког: Живко Беговић
Живко Беговић