Мистериозни кратери у Сибиру

27-07-2015 10:21:54 | | / vostok.rs |


Порекло џиновских кратера у Сибиру инспирисао је на десетине теорија, од рупе настале падом метеора до ванземаљских летелица. Екипа документарног програма Раша тудеј покушала је да подигне вео са ове мистерије.

Према речима новинара Виталија Бузајева, поглед у мистеризни понор на руском полуострву Јамал је искуство које се деси једном у животу. Највећи кратер, откривен пре годину дана, дубок је 60 метара.

„Био сам шокиран када сам ове рупе видео први пут. То је највећи кратер на Јамалу и унутра може да стане читава зграда од 25 спратова“, каже Бузајев.

Локално становништво не тражи научна објашњења за порекло ових рупа, више воле да верују да су кратери „веза са другим светом“, додаје Бузајев.

„Овдашњим становницима и номадима који лутају тундром потребно је да чују глас земље. Зато верују да се догодило нешто изузетно и да за то нема објашњења“, каже новинар.



Научници, као и обично, имају прилично прозаично објашњење. Они истичу чињеницу да су понори настали на локацијама богатим гасом. Руски енергетски гигант „Гаспром“ у близини има своје гасно поље.

„Верујем да је гас једино објашњење овог феномена, јер он захваљујући гравитацији, покушава да дође на површину, тражи рупе и пукотине и на тај начин стиже на површину земље“, рекао је за РТ Василиј Богојавјенски, шеф геолошке и геофизичке лабораторије која ради на овом месту.

Ипак, мистерија остаје, чак и за научнике: питање зашто су рупе перфектно округлог облика? Штавише, на десетине малих рупа откривено је око великих кратера.

Огромне кратере открили су 2014. године пилоти хеликоптера, 30 километара од Бовањенка у Јамало-Ненетској области у Сибиру.

Руски центар за истраживање Арктика био је први који се спустио низ кратер прошлог новембра.