Укинути безвизни режим балканским земљама

27-07-2015 10:19:32 | | / vostok.rs |


Према речима лидера Хришћанско-социјалне уније у Баварској, Европска унија треба да укине безвизни режим балканским државама.

ЕУ треба да укине безвизни режим државама Балкана, изјавио је у недељу Хорст Зехофер, председник Хришћанско-социјалне уније у Баварској.

Ова странка је чланица владајуће коалиције трију немачких партија — заједно са Хришћанско-демократском унијом и социјалдемократама — које сачињавају немачку Владу коју предводи Ангела Меркел.

„Залажем се за враћање визног режима за балканске народе… Није ми јасно зашто прихватамо људе са Балкана који траже азил“, рекао је Зехофер немачким новинама „Велт ам зонтаг“.

Он је додао да Немачка мора да смањи предности које даје тражиоцима азила из такозваних „безбедних“ земаља порекла.

Према подацима Федералне канцеларије за мигранте и избеглице, Србија, "Косово", Македонија, БиХ и Албанија су у првих десет земаља порекла тражилаца азила у Немачкој у 2014. години, између 60.000 захтева.

Европу је недавно погодила огромна мигрантска криза, јер на хиљаде људи бежи из подручја захваћених сукобима и ратовима у Северној Африци, на Блиском истоку и у централној и источној Азији, ризикујућу путовање морима.

Према подацима Уједињених нација, у првој половини ове године, 137.000 избеглица прешло је Медитеран на путу ка Европи.

Прошлог понедељка, државе-чланице ЕУ склопиле су договор о редистрибуцији 55.000 тражилаца азила са Блиског истока и из Африке.