Еврозони су потребне промене, иначе...

27-07-2015 09:23:31 | | / vostok.rs |


У земљама еврозоне би се „у блиској будућности могле појавити Владе подржаване већином“ незадовољном постојећом монетарно-економском унијом, сматра италијански министар за економију и финансије Пјер Карло Падоан.

Монетарно-економска унија држава Европе је недовршени механизам којој је потребна дорада узимајући у обзир даљу интеграцију ЕУ, сматра Пјер Карло Падоан у интервјуу „Фајненешел тајмс“.

„Суштина је да Европљани који желе напредак у европским интеграцијама треба јасно да знају да је постојећа монетарна унија непотпуни механизам којем је потребно јачање“, рекао је он.

Према мишљењу министра, у земљама еврозоне „у блиској будућности се могу појавити Владе, подржане већином“ незадовољне постојећом монетарно-економском унијом.

„Стога се може десити да неке од земаља пожеле да напусте еврозону, не због тога што су се оне, као Грчка, нашле у очајној ситуацији, већ због тога што она сматра овај корак ефикаснијим у решавању својих проблема“, појаснио је министар.

Италијански политичар је позвао 19 земаља еврозоне на већу интеграцију за превазилажење последица грчке кризе. „Ако желимо да елиминишемо ризике, треба да добијемо другачији евро — јачи евро“, навео је он. Падоан је изразио увереност да је за стварање „пуне економске и монетарне уније, потребан фискални савез и вођење фискалне политике“.

Министар је препоручио да се оснује посебан парламент земаља еврозоне, који би функционисао паралелно са другим институцијама ЕУ.