Оланд: Одлука о "мистралима" наредних недеља

28-07-2015 09:13:55 | | / vostok.rs |

Француски председник Франсоа Оланд најавио је да ће у наредних неколико седмица одлучити да ли ће да раскине спорни уговор о испоруци два носача хеликоптера "мистрал" Русији


Судбина два десантна брода оптерећује односе Француске и Русије више од годину дана, после одлуке Париза да замрзне уговор вредан 1,2 милијарде евра, у оквиру санкција које је Запад наметнуо Русији због анексије Крима и наводне подршке побуњеницима у Украјини, преноси Танјуг.

Требало је да први брод буде испоручен 2014. године, а други током ове, подсећа АФП.

Руски председник Владимир Путин нагласио је важност уговора из 2011. године, наводећи да је Русија наручила бродове, углавном да би помогла француском бродоградилишту.

Путин је објаснио да Москва и даље жели свој новац назад.

Према писању руских новина Комерсант, Француска је понудила да раскине уговор о "мистралима" и да врати 785 милиона евра Русији, уз услов да Француска бродове може да препрода трећој земљи.

Комерсант је известио да Француска предлаже да врати само готовину која је до сада уплаћена, а Руси тврде да имају право и на надокнаду других трошкова, као што је обука посаде и изградња лучке инфраструктуре у Владивостоку, где је било планирано да буде база првог брода.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут