САД покушале обојену револуцију у Киргистану

28-07-2015 12:39:34 | | / vostok.rs |


Председник Киргистана Алмазбек Атамбајев сматра да је одлука САД да додели награду „Заштитник људских права“ држављанину Киргистана Азимжану Аскарову, који је у својој земљи осуђен за организацију масовних демонстрација, покушај стварања контролисаног хаоса у земљи.

„Не бих желео да се таква невоља још једном деси и незадовољан сам покушајима да се код нас створи контролисани хаос“, изјавио је Атамбајев.

Атамбајев је додао да подржава одлуку Владе о поништењу споразума са САД из 1993. године о олакшавању пружања помоћи, којим се предвиђао бесцарински увоз робе на територију републике кроз различите америчке програме.

Политички аналитичар и директор Центра за проучавање проблема европских интеграција Јуриј Шевцов рекао је да Киргистан не сме да буде „офшор“ унутар Евроазијског економског савеза.

„Постоји принцип евроазијских интеграционих процеса. Киргистан је постао пуноправни члан Евроазијског економског савеза, и зато би требало много тога да усклади са нормама тог савеза, између осталог и НВО сектор“, истиче он.

Према његовим речима, уколико Киргистан буде ставио НВО сектор под своју контролу, САД ће изгубити дугогодишње упориште у Средњој Азији, јер већ 20 година америчке невладине организације утичу на регион управо преко Киргистана.