ВЕРОНА ПРОСЛАВИЛА РОЂЕНДАН ШЕКСПИРОВЕ ЈУЛИЈЕ

17-09-2013 05:54:20 | | / mojenovosti.com |

На свету је много градова који славе јубилије својих великих земљака. Али је тешко на планети наћи место у којему се прославља рођендан. . . књижевног јунака.
А у италијанској Верони, такав празник се прославља сваке године: 16. септембар, рођендан Јулије Капулети, знамените и вољене Шекспирове јунакиње.
Ни ова година није била изузетак. Јер има нека сила у људском бићу која га нагони да верује у реалност лепих прича,макар се оне и трагично завршавале.

Подсећамо да је 1972. извесни Италијан Ђулио Тамасиа (Giulio Tamassia) чак основао и клуб „Ђулиета„ (Club Giulietta) на чију адресу годишње стигне и до пет хиљада писама од заљубљених који чекају одговор („Жута јела, зелен бор, молим брзи одговор„).
А како су могли одредити дан кад се родила Јулија?

Да би утврдили тачан датум њеног рођења , историчари су морали обавти озбиљан истраживачки рад.

Код Шекспира је у „Ромеу и Јулији „ речено да је владлац Вероне био војвода Ескал,сењор Бартоломео Дела Скала. То је била реална историјска личност која је управљала градом од 1301-1304.

Дадиља у разговру с Леди Капулети наводи да се њена васпитаница родила на дан празниак жетве: “Even or odd , of all days in the year, /Come Lammas Eve at night shall she be fourteen„ (А четранести кад јој рођендан дође, на Петровдан, не сумњајте, ја то добро памтим. )

Вероватно су овај и слични неперцизни преводи урађени ради лакшег схватања текста.
Такође се у овој Шекспировој трагедији спомиње и мајска Пасха, што се у складу с астрономским календаром догоило 1302.
На основу свих тих чињеница,докотр Ђузепе Вивиани је могао да утврди тачан датум Јулијаниног рођења: 16 септембар 1824.
А већ наредне, 2014. г. ,цео свет ће обележити јубиларни, 730. рођендан младе лепотице Јулије Капулети.