Путин: Русија развија ударне системе који ће пробијати сваку, па и америчку ПРО

29-07-2015 05:26:26 | | / vostok.rs |


Русија не жели конфронтацију с другим државама, али ће снажно бранити своје интересе, изјавио је председник Русије Владимир Путин у интервјуу новинарима француских медија.

Репортере је углавном интересовало мишљење руског председника о међусобним односима Русије, САД и Европе.

„Нова трка у наоружавању је почела када су Сједињене државе самоиницијативно напустиле споразум о противракетној одбрани - указао је председник Русије. - Када су га Сједињене Државе напустиле и почеле да граде систем ПРО као један од делова свог глобалног система стратешког оружја, ми смо били принуђени да одмах предузмемо узвратне мере, како бисмо сачували равнотежу снага“.

Путин је истакао да је глобални систем противракетне одбране скуп и да је засад и нејасно колико ће бити уопште ефикасан.

„Зато ми развијамо ударне системе који су у стању да пробију сваки систем противракетне одбране“ - додао је он.

Самосталност земаља Европске уније - по његовој процени - под великим је знаком питања.

Путин је у том контексту подсетио на огроман прилив имиграната у Европу.

Па подвукао: „Зар то није последица деловања „прекоокеанских колега“?

„Хоћете да кажете - САД?“ - упитао је новинар.

„Наравно. То је само један пример, али је таквих много - рекао је председник Русије. - Међутим, то не значи да ми треба да демонизујемо политику САД. Они воде политику онако како сматрају да је потребно, у свом интересу. Треба тежити тражењу равнотеже интереса, оживети нашу сарадњу, дати нови подстрек сарадњи на нивоу Савета безбедности УН“.

„Радње које се сада предузимају у оквиру догађаја у ФИФА, да ли оне представљају повратак империјалне политике САД?“ - питао је новинар председника Русије.

„Зашто повратак? Империјална политика се спроводи одавно, то је просто потврђивање тог стања - одговорио је Путин. - Такве империјалне тежње наносе штету самим Сједињеним Државама. Тај став нема никакве везе са некаквим антиамериканизмом. Ми се с љубављу и великим поштовањем односимо и према Сједињеним Државама, и, још више, према америчком народу. Просто, такви једнострани потези и ширење јурисдикције једне земље ван својих граница на цео остатак света су неприхватљиви и деструктивни за међународне односе“.

„Конфронтација с другим земљама није у интересу Русије. Али, ми смо понекад принуђени да бранимо своје интересе и несумњиво ћемо то чинити и убудуће“ - прецизирао је руски председник и додао да се ради само о мирним начинима решавања и компромисима, на које Русија позива целу међународну заједницу.