Тестиран ласер који може да „дигне у ваздух планету“

30-07-2015 07:43:49 | | / vostok.rs |


Јапански истраживачи су први пут у историји испробали ласер снаге два петавата. Испаљивање је трајало само трилионити део секунде, тако да је било потпуно безбедно. Међутим, овај тест брине неке стручњаке који страхују да ће у будућности, уместо да се користи у научне сврхе, моћи да се користи за развој деструктивног оружја, преноси Раша тудеј.

Истраживачи са Универзитета у Осаки тврде да су испробали најмоћнији ласер на свету, преноси лист „Асахи шимбун“. Ово је уређај са снагом од два петавата, а пуцањ је трајао само пикосекунд (билионити део секунде).

Поређења ради, у 2013. години ласер од „само“ 50.000 вати успео је да обори сонду од два километра, па је два петавата страшна сила, наводи часопис „Попјулар сајенс“.

Међутим, забринутост повећава и то што ови уређаји могу да се користе за креирање разорних ласерских оружја. Истраживач са Универзитета у Илиноису Хулио Соарес, одговарајући на питање у које сврхе може да се користи моћ јачине петавата, одговорио је: „Па за дизање планете у ваздух."

Истовремено, научници са универзитета у Осаки раде на ласеру од 10 петавати. Азијске земље су у овој области испред САД, чији најјачи ласер има моћ од једног петавата и налази се на Универзитету у Тексасу.