Шта то прети Земљи

31-07-2015 11:16:01 | | / vostok.rs |


Људи на Земљи ће имати мање од 12 сати да се припреме за следећу велику соларну олују, која, према прогнозама, може пореметити превоз, снабдевање електричном енергијом, сателитске сигнале, телефонске комуникације и узроковати многе друге трагичне последице.

Одељење за бизнис, иновације и вештине (БИС) Велике Британије објавило је нови документ који детаљно описује могуће алармантне ефекте када наступи следећа велика соларна олуја, као и средства помоћу којих можемо смањити потенцијалну штету.

Неизвесно је када ће следећа олуја наступити, немогуће је прецизно предвидети датум, јавио је Си-Ен-Ен. Дакле, свака земља треба да буде спремна за накнаду штете коју наша звезда може да изазове.

„Коронално избацивање масе“ је елемент свемирске прогнозе који највише узнемирава — тачније, то је масивна експлозија гаса и магнетног поља која отклања велики део сунчеве короне, у трајању од неколико сати. Према том документу, топовско „коронално масовно избацивање“ може доћи до Земље за 12 сати.

Корона је спољна атмосфера Сунца сачињена од плазме и разређених гасова, која се протеже на милионе километара у свемир и једино може бити видљива у виду бисерног сјаја око Сунца за време тоталних помрачења.

У објављеном документу, британско одељење је нагласило да треба предузети одређене мере како би се свет припремио за најгори сценарио који ће највероватније бити сличан озлоглашеном Карингтон случају из 1859. године, који је познат као највеће коронално избацивање масе у последњих 500 година.

Те године, наша планета је погођена снажним соларним бакљама, икс-зрацима и радиоактивном кишом, која је довела до квара телеграфских система широм света.

Овог пута, пре свега, можемо привремено остати без уређаја без којих тешко можемо опстати — наших рачунара.

„Без рачунара, модеран свет би једноставно престао да функционише. Живот какав познајемо би се зауставио. Стога је застрашујуће знати да су рачунари изузетно осетљиви на електронске сметње које могу настати услед ове ситуације“, рекао је професор Ален Вудверд, са одељења за рачунарство, Универзитета у Сареју у југоисточној Енглеској.

Ако дође до оног најгорег, остаће само 12 сати пре него што избачена маса доспе до Земље. Одељење указује на то да би људи у циљу спречавања искакања струјних осигурача, гашења сателитских операција и других предвиђених незгода, требало да почну да размишљају о томе како ће се носити са феноменом и иницирају припреме у најкраћем могућем року.