Шта се дешава вашем телу после једне конзерве „кока-коле“

31-07-2015 01:06:35 | | РТС/ vostok.rs |


Да ли сте се икада запитали шта се дешава у вашем телу после само једне конзерве овог газираног пића? Инфографика састављена од стране британског фармацеута говори нам шта се догађа сат времена након што смо попили „кока-колу“.

Првих 10 минута:У тело смо унели чак 10 кашичица шећера, количину више него довољну за цео дан.

20 минута:Количина шећера изазива навалу инсулина, а јетра га претвара у масноћу.

40 минута:Организам апсорбује кофеин, шире се зенице, крвни притисак расте и блокирају се рецептори у мозгу који спречавају поспаност.

45 минута:Организам ствара допамин који стимулише центре за ужитак у мозгу.
Сат времена:Фосфорна киселина везује калцијум, магнезијум и цинк, што додатно подстиче метаболизам. До изражаја долазе и диуретска својства кофеина па чешће мокрите и избацујете натријум, електролите и воду из тела. Почињете да се осећате раздражљиво и тромо. Избацили сте сву течност из „кока-коле“, али с њом и корисне ствари које је ваше тело могло искористити за хидратацију организма и јачање костију и зуба.
Количина шећера у једној конзерви
Количина шећера у једној конзерви


Споменута инфографика настала на истраживањима британског фармацеута Нираја Наика који је заДејли мејлизјавио: „Током истраживања открио сам да газирана пића имају огроман утицај на крвни притисак, дијабетес и болести срца“.

Дејли мејлконтактирао је са стручњацима који су изјавили шта мисле о конзумирању овог пића.

„Не ради се само о великим количинама кукурузног сирупа. Ту су и со и кофеин а газирана пића су препуна киселина које оштећују зубну глеђ, што доводи до каријеса. Само једна лименка садржи 39 грама шећера, а то је дневна доза“, каже докторка Самир Пате и додаје да је потребно само 20 секунди како би бактерије у устима почеле да производе киселину и да нагрижу глеђ.

Нутриционисткиња Ела Алред истиче да свакодневно конзумирање газираних пића повећава опасност од високог крвног притиска, болести срца, дијабетеса и гојазности.


„Кофеин који уносимо 'кока-колом' уништава одређене рецепторе у мозгу. Након престанка деловања пића постајемо дехидрирани и уморни, што нас подстиче да се поновно стимулишемо на исти начин. Шећер и кофеин стимулишу исте центре за ужитак у мозгу као и у случају кокаина и хероина - желимо још“, додаје Алред.

Стручњаци препоручују да унос шећера смањимо на највише седам кашичица/коцкица дневно.