Русија није променила став о Косову

01-08-2015 11:11:45 | | / vostok.rs |


Потпредседник Владе Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да руски став о статусу Косова остаје непромењен, али да је Русија обавезна да у посебним случајевима и због учешћа на спортским догађајима под окриљем МОК-а или међународних спортских федерација омогући улаз на своју територију грађанима са пасошима „такозване Републике Косово“.

Дачић је нагласио да одлука Москве „не значи увод у признавање косовских докумената“.

„То је, нажалост, последица пријема Косова у Међународни олимпијски комитет (МОК) и сви то морају да поштују. Руски став о статусу Косова остаје непромењен“, истакао је шеф српске дипломатије.

Амбасада Русије у Србији саопштила је јуче да је улаз са пасошима такозване Републике Косово на територију Руске Федерације могућ само у случајевима који се темеље на испуњавању међународних обавеза Руске Федерације у својству стране-примаоца догађаја, који се организују преко мултилатералних структура, чији је члан или учесник тзв. Република Косово, као и ради обезбеђења учешћа њених представника у спортским догађајима који се одржавају на територији Русије под окриљем МОК-а или релевантних међународних спортских федерација.

„У другим случајевима процедура улаза лица са косовским пасошима на територију Русије не мења се. Дакле, овај улаз није могућ“, саопштила је руска Амбасада.