Русија формирала Ваздушно-космичке снаге

03-08-2015 11:24:52 | | / vostok.rs |


Према указу председника Русије од 1. августа постављене задатке је почео да испуњава нови род оружаних снага — Ваздушно-космичке снаге, саопштио је током секторског саветовања министар одбране Русије генерал армије Сергеј Шојгу.

„Формирање ВКС путем уједињавања Ратног ваздухопловству и Снага ваздушно-космичке одбране је оптимална варијанта усавршавања система ваздушно-космичке одбране“, рекао је он.

„Сада су под једним руководством обједињене авијација, снаге противваздушне и противракетне одбране, космичке снаге и средства оружаних снага“, навео је Шојгу.

„То омогућава, пре свега, да се сконцентрише у једне руке читава одговорност за формирање војно-техничке политике за развој снага за решавање задатака у ваздушно-космичкој сфери. Под два, тешњом интеграцијом се повећава ефикасност њихове употребе, а под три, обезбеђује се поступни развој система ваздушно-космичке одбране земље“, нагласио је министар.

Ваздушно-космичке снаге, као нови вид Оружаних снага Русије почео је да функционише 1. августа 2015. године. У њиховом саставу ће бити три рода: Војно-ваздушне снаге, Противваздушна-Противракетна одбрана (ПВО-ПРО) и Космичке снаге.